GSMA: Mobiele industrie helpt duurzame ontwikkelingsdoelstellingen VN

12 oktober 2016

web-button-for-sdgs-smallerDe mondiale mobiele industrie draagt flink bij aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN). Dit stelt brancheorganisatie GSMA op basis van een recent door accountants- en advieskantoor Deloitte uitgevoerd rapport. Volgens de brancheorganisatie helpt de mondiale mobiele industrie op vele terreinen om de Sustainable Development Goals (SDG)-doelstellingen van de VN tegen 2030 te bereiken.

 

Uit het rapport  2016 Mobile Industry Impact Report: Sustainable Development Goals blijkt dat de mobiele industrie van grote invloed is op individuele personen en maatschappijen en de economische wereld in heel de wereld. Dit geldt voor zowel de ontwikkelde wereld als voor landen die nog in het proces van hun ontwikkeling zitten. Het nu gepresenteerde rapport van de GSMA vormt daarom voor de industrie een benchmark om te kijken in hoeverre nu al de branche bijdraagt aan het bereiken van de VN-doelstellingen als wat er nog meer voor kan gebeuren.

schermafbeelding-2016-10-11-om-11-27-27
Mobiele industrie en SDGs
In het rapport komen de experts tot de conclusie dat de mondiale mobiele industrie bijdraagt tot het bereiken van alle 17 gestelde VN-doelstellingen  over duurzame ontwikkeling en groei. Het meeste effect van de mondiale mobiele industrie op deze doelstellingen wordt bereikt bij SDG 1, het tegengaan van armoede, SDG 4, het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en SDG 13, klimaatbeheersing. Daarnaast zorgt de mobiele industrie dat ongeveer 4,8 miljard wereldwijd met elkaar zijn verbonden. Binnen SDG1 betekent dit onder meer dat nu ongeveer 400 miljoen mensen toegang hebben tot financiële diensten via de mobiele telefoon. In meer dan 90landen zijn mobiele gelddiensten actief. De mobiele industrie wil meer van dit soort mobiele gelddiensten gaan ontwikkelen, vooral voor de zich ontwikkelende werelddelen waar deze diensten het meeste nodig zijn. Op het gebied van gender-gelijkheid, SDG 5, zet de mondiale industrie zich in voor meer toegang voor vrouwen tot mobiele diensten voor landen met lage en gemiddelde inkomens. Wereldwijd zetten 18 operators zich hier nu voor in. Ook voor SDG 8, goed werk en economische groei, zet de mobiele industrie zich flink in. De mobiele industrie draagt flink bij aan de wereldeconomie. Het mondiale ecosysteem genereerde in 2015 ongeveer 3,1 biljard dollar als bijdrage aan de wereldeconomie. Tegen 2020 ligt dit bedrag op 3,7 biljard dollar, aldus de GSMA. De industrie biedt daarnaast wereldwijd werk aan 32 miljoen mensen in 2015 en draagt 430 miljard dollar aan publieke inkomsten door verschillende soorten belastingen. Tot slot is de mobiele industrie erg actief binnen SDG 11, duurzame steden en gemeenten. De mobiele industrie zorgt voor goede communicatie in tijden van humanitaire crisis  en natuurrampen en wil dit verbeteren. Over de hele wereld houden 103 operators in 76 landen zich hiermee bezig, aldus de brancheorganisatie in het rapport.

Meer doen
Tot slot geven de onderzoekers aan dat met de huidige bijdrage aan de SDG’s van de VN de mondiale mobiele industrie er nog niet is. Er kan meer worden gedaan om een optimaal resultaat te bereiken. Er zijn drie factoren waarmee de mobiele industrie de voortgang van de realisatie van de SDG’s tegen 2030 kan versnellen. In de eerste plaats is dat het vergroten van de mondiale mobiele footprint en het verbinden van eindgebruikers met telefonie- en datadiensten. Ten tweede kan de mobiele industrie nog meer inzetten op het verbeteren van de connectiviteit, het vergemakkelijken van toegang en innovatie van mobiel gestuurde diensten op de duurzame doelstellingen te helpen. De derde factor voor versnelling is het bijdragen aan de duurzame politieke doelstellingen van regeringen en andere organisaties.

Advertenties