Eerste Kamer stemt in met verscherpte netneutraliteit

12 oktober 2016

wetgeving-1030x643De Eerste kamer heeft een wijziging van de Telecomwet goedgekeurd, waardoor de regelgeving voor Nederland rondom netneutraliteit scherper wordt dan de Europese wetgeving. Mobiele operator T-Mobile laat het op een rechtszaak aankomen en brancheorganisatie GSMA uit zijn ongenoegen.

De Eerste Kamer heeft een wetswijziging van de Telecomwet goedgekeurd waardoor in Nederland de wet- en regelgeving voor netneutraliteit verder wordt aangescherpt. In Nederland wordt het netneutraliteitsbeginsel verder aangescherpt dan de huidige Europese wetgeving. Belangrijk hierbij is dat er geen enkele ruimte is voor positieve discriminatie ten opzichte van internetdiensten. In de nu vastgestelde wetswijziging is daarom zero rating, het niet-berekenen van het datagebruik van sommige diensten, expliciet verboden. De Europese telecomtoezichthouder BEREC geeft aan dat positieve prijsdiscriminatie, door bijvoorbeeld zero-ratingdiensten, niet op voorhand hoeft te worden afgewezen.

internet

Rechtszaak T-Mobile
Mobiele operator T-Mobile kondigde vlak voor de stemming in de Eerste Kamer aan een nieuwe dienst te lanceren, waarbij eindgebruikers onbeperkt radio en muziek kunnen streamen, zonder dat dit effect heeft op hun databundel. Deze dienst is beschikbaar voor eindgebruikers met een databundel van minimaal 6 GB. Met de nu aangenomen wetswijziging is deze dienst nu verboden. Telecomtoezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), gesterkt door het besluit van de Eerste Kamer, heeft inmiddels aangekondigd een onderzoek naar te doen. T-Mobile laat het op zijn beurt het op een rechtszaak aankomen. Ook de mondiale brancheorganisatie GSMA is niet te spreken over het Nederlandse besluit. De branchevereniging laat weten ernstig bezorgd te zijn over de Nederlandse wetswijziging. Dit leidt volgens hen tot minder innovatie en een lagere kwaliteit van diensten.

Advertenties