Onderzoek: Mobiele operators moeten zich niet rijk rekenen met IoT

10 oktober 2016

iot-photo-story-main-pictureMobiele operators moeten zich met de komst van het Internet of Things (IoT) en M2M niet rijk gaan rekenen als het gaat om inkomsten. Dit stelen onderzoekers van het Taiwanese Digitimes Research.

 

Zijn draadloze Internet of Things (IoT)-toepassingen toch misschien niet de Heilige Graal die mobiele operators ervan verwachten? Als het aan de Taiwanese onderzoekers ligt moeten mobiele operators zich hierover voorlopig nog niet rijk rekenen. Het aantal IoT- en M2M-aansluitingen stijgt de komende jaren flink, tot 980 miljoen in 2020, maar zij leveren gemiddeld per aansluiting minder op. Zelfs minder dan de ARPU van een mobiel abonnement. In veel gevallen zal de ARPU voor draadloze IoT-toepassingen, vooral M2M, met 5 procent lager zijn, aldus het onderzoek.

iot-gets-down-to-business_shutterstock_331223288

Oorzaken
De onderzoekers geven een aantal oorzaken. Ten eerste is de behoefte aan draadloze M2M IoT-toepassingen niet groot. Ruim de helft van de IoT-toepassingen in 2020 verloopt via Low-Power Wide Area Networks (LPWAN) en maakt dus geen gebruik van de mobiele netwerken van de mobiele operators. Daarnaast is er een ongelijke verdeling van het aantal mondiale M2M-aansluitingen. Het merendeel van deze aansluitingen concentreert zich in de Verenigde Staten en in China. Ten slotte werd de markt voor cellulaire IoT- en M2M-toepassingen niet echt geholpen door een gebrek aan standaarden, zo concluderen de onderzoekkers van Digitimes Research. Hierdoor werd de ontwikkeling van cellulaire IoT-toepassingen beperkt. Pas in de maand juni van dit jaar kwam standaardenorganisatie 3GPP hieraan tegemoet met de specificaties voor NB-IoT en LTE-MTC.

Advertenties