Slimme kleding moet smartphones gaan opladen

7 oktober 2016

schermafbeelding-2016-10-06-om-14-03-10Slimme technologie die in kleding is verweven moet het in de toekomst mogelijk maken om smartphones via zonne-energie op te laden. Chinese onderzoekers hebben hiervoor een textieldraad ontwikkeld, aldus vaktijdschrift ACS Nano.

Wearable tech krijgt nu wel letterlijk een echte draagbare betekenis. Volgens het artikel in het wetenschappelijke tijdschrift zijn de onderzoekers erin geslaagd om een draad te ontwikkelen die zonlicht als energievorm kan bewaren en later weer kan afgeven. De technologie levert een flexibele soort textiel op die kan worden ingezet voor het opwerken van zonne-elektriciteit en het bewaren hiervan. Als in deze slimme kleding een contactpunt voor het opladen van een mobiele telefoon wordt aangebracht, kan deze in principe dus worden opgeladen.

schermafbeelding-2016-10-06-om-13-39-34

Technologie
Om zonne-energie te ontwikkelen en op te slaan werden er twee soorten draad ontwikkeld. De eerste soort draad bevat titanium of een met mangaan bedekte polymeer. Samen met zinkoxide, een kleurstof en een elektrolyt. De draad word samengevoegd met een draad bestaande uit met koper bedekte polymeer.. Deze draad kan zonne-energie omzetten in elektriciteit. Om deze elektriciteit op te slaan werd een tweede draad ontwikkeld. Deze draad is gemaakt van titanium, titanium nitride en elektrolyt. Deze draad is omwikkeld met een dun omhulsel van koolstof om oxidatie tegen te gaan. Beide draden werden in textiel verweven met behulp van gewoon katoen.

Advertenties