GSMA: Azië belangrijkste markt achter groei mobiele ecosysteem

7 oktober 2016

Azië gaat de komende jaren de belangrijkste bijdrage leveren aan de groei van het mondiale mobiele ecosysteem. Dit is een van de belangrijkste conclusies in een trendrapport van de mondiale belangenorganisatie voor de mobiele industrie, de GSMA. Andere belangrijke conclusies zijn de leidende rol van mobiel internet, de groei van het smartphonegebruik, meer omzet uit content en het belangrijk worden van AI-toepassingen.

 

 

De mondiale belangenorganisatie voor de mobiele industrie stelt in zijn eerste trendrapport 2016 Global Mobile Trends over de toekomst van de mobiele sector dat er een groot aantal megatrends zich ontwikkelen. Deze megatrends gaan voor de komende vijf jaar min of meer de mobiele ontwikkeling bepalen. Als belangrijkste trend signaleren de onderzoekers dat de mobiele ontwikkeling in de wereld de komende jaren naar de regio Azië verschuift. De specialisten verwachten dat er wereldwijd tot 2020 in totaal 1,1 miljard meer mobiele eindgebruikers. Een derde van deze nieuwe gebruikers, 337 miljoen, wordt vanuit India verwacht. India laat hiermee zien dat het een van de snelst groeiende mobiele markten is en zelfs China gaat overstijgen. China zelf zorgt voor 200 miljoen meer mobiele gebruikers, en ook uit Indonesië, Pakistan, Bangladesh en Myanmar zijn meer eindgebruikers te verwachten. Alle Aziatische landen zijn straks verantwoordelijk voor 60 procent van de nieuwe 1,1 miljard mondiale mobiele eindgebruikers tegen 2020.

schermafbeelding-2016-10-06-om-11-45-28

Mobiel internet en dominantie smartphone
Een andere belangrijke mobiele trend die zich de komende vijf jaar gaat voordoen, is het toenemend gebruik van mobiele telefoons om contact te leggen met het internet. Op dit moment zoekt 46 procent mobiel contact met het internet, tegen 2020 is dat 60 procent. Aangezien de onderzoekers verwachten dat er slechts een minimale groei is in het aantal vaste breedbandverbindingen, gaan ze ervan uit dat mobiel dus leidend wordt als het gaat om internettoegang. Vooral komt dit door meer 3G/4G-devices en netwerken. De snelstgroeiende markten als het gaat om mobiele internetpenetratie zijn India en Sub-Sahara Afrika. Ook de dominerende positie die de smartphone tegenwoordig inneemt, is volgens het trendrapport van de GSMA een belangrijke megatrend. De smartphone is nu het meest gebruikte persoonlijke device van consumenten. Hoewel de smartphonepenetratie in ontwikkelde markten is verzadigd, stijgt dit nog in opkomende markten en in landen met lage inkomens. Smartphone-adoptie in deze landen stijgt tot 2020 met tussen de 60 en 70 procent. Dit komt vooral door een stijging van de inkomens en een lagere prijs van smartphones.

schermafbeelding-2016-10-06-om-11-46-36

Omzet uit content en adoptie AI
Een andere door de onderzoekers gesignaleerde megatrend is de verschuiving van omzet uit mobiele diensten naar platforms en content. De omzet uit mobiele diensten groeit tot 2020 jaarlijks met een kleine 2 procent. De organische groei van de omzet is, aldus het rapport, geheel in lijn met de daling van het aantal mobiele abonnees, maar wordt wel verstevigd door inkomsten uit nieuwe bronnen, zeker door de toename van het mobiele internetgebruik en de komst van hogesnelheidsnetwerken. Tegen 2020 komt de omzet uit de combinatie van telefonie, sms en mobiele data wereldwijd boven de 1,5 biljard dollar te liggen. Maar deze diensten zelf dalen tot een omvang van 38 procent tegenover 41 procent nu. De extra omzet wordt gegenereerd door OTT-diensten, streamingdiensten als Spotify en Netflix. Deze diensten dragen nu nog 3 procent bij aan het totaal, maar tegen 2020 ligt dit op 17 procent. Tot slot signaleert de GSMA de opkomst van Artificial Intelligence (AI) in het mobiele ecosysteem als een belangrijke megatrend. Deze technologie wordt leidend in een aantal opkomende sectoren, waaronder connected cars en smart homes. Ook neemt het aantal persoonlijke mobiele assistenten toe, zoals Siri van Apple.

Advertenties