Keus smartphone zegt iets over personaliteit eindgebruiker

6 oktober 2016

De keuze van een bepaald type smartphone zegt iets over de personaliteit van de eigenaar. Dit concludeert de Britse psychologe Heather Shaw  en collega’ svan de University of Lincoln in een recente studie naar eindgebruikers van twee types smartphones.

 

Eindgebruikers van een iPhone en een op Android gebaseerd toestel hebben verschillende persoonlijkheidskenmerken. Dit is de belangrijkste conclusie die de onderzoekers naar voren haalden. Volgens het onderzoek zijn eindgebruikers van een Android-toestel vaak eerlijker en tonen meer compassie dan eindgebruikers van een iPhone. Ook zijn zij vaak aardiger en meer open persoonlijkheden. Wel zijn Android-eindgebruikers weer minder extrovert dan een iPhone-adept. Andere conclusies zijn dat twee keer zoveel vrouwen een iPhone beziiten dan een Android-telefoon. Ook willen Android-gebruikers minder gelijkwaardig zijn dan iPhone-gebruikers. Tot slot vinden iPhone-gebruikers het weer belangrijker om een telefoon met een hoge status te hebben dan een Android-gebruiker.

samsung-galaxy-edge-iphone-ios-ux-iu-user-friendly-best-phone-comparison

Nieuwe inzichten
De onderzoekers geven aan dat dit onderzoek nieuwe inzichten biedt in de persoonlijkheidsverschillen tussen eindgebruikers van verschillende soorten smartphones. Volgens hen is de keus voor een smartphone het basisniveau van smartphonepersonalisatie en dit vertelt veel over de eindgebruiker. Dit kan in de toekomst worden uitgebouwd naar bijvoorbeeld het downloaden van mobiele apps, aldus de onderzoekers van de Britse universiteit.

Onderzoeksmethode
In het onderzoek naar persoonlijkheidsverschillen tussen eindgebruikers van een iPhone en een op Android gebaseerd toestel vroegen de onderzoekers 240 proefpersonen naar de karakteristieken die zij associeerden met eindgebruikers van beide types telefoons. Deze werden in een tweede studie getest tegenover de persoonlijkheidskenmerken van 530 Android- en iPhone-gebruikers.

Advertenties