Onderzoek: Gebruik wearables in bedrijven neemt toe

30 september 2016

pwc-tech-trends-enterprise-wearables-linkWearables worden steeds vaker op de werkvloer gebruikt. Dit constateren de marktspecialisten van ABI Research in een recent onderzoek. Ondanks de tegenvallende afzet van wearables op de consumentenmarkt, neemt de zakelijke afzet de komende vijf jaar wel toe.

 

Volgens het rapport van de onderzoekers krijgen zakelijk gebruikte wearables langzaam aan steeds vast voet aan de grond. In 2016 zal ongeveer 17 procent van het totaal aantal 202 miljoen verkochte wearables, bestemd zijn voor gebruik in  een zakelijke omgeving. Dit segment zal tot 2021 zelfs jaarlijks met 35 procent toenemen. Het aantal zakelijk gebruikte wearables zal dan zijn verdubbeld. Wearables helpen, aldus de onderzoekers, werknemers in bedrijven en organisaties vaak bij het verkrijgen van betere toegang tot bedrijfsgegevens, maar kunnen ook bijvoorbeeld de gezondheid van deze werknemers realtime monitoren. Vooral bedrijven en organisaties binnen het onderwijs, de overheid, de gezondheidszorg, de fabricagesector, retail, transportsector en opslag zijn op dit moment bezig met het implementeren van wearables op de werkvloer. Voor de nabije toekomst zijn vooral de fabricagesector, de opslagsector en velddiensten het meest zullen profiteren van het zakelijk gebruik van wearables.

wearableatwork2

Toepassingen
De onderzoekers keken ook naar welke bijdragen wearables binnen de zakelijke markt kunnen leveren. Zo signaleerden zij dat wearables bijvoorbeeld helpen bij het minimaliseren van ongeplande downtime bij het personeel of kunnen zij menselijke fouten voorkomen en opsporen. Wel stellen zij dat de juiste functionaliteit van wearables binnen zakelijke omgevingen afhangt in welke soort industrie het wordt ingezet. Als belangrijkste toepassingen zien zij wel smart glasses en draagbare scanners. De onderzoekers verwachten ten slotte ook nog dat met kleding geïntegreerde wearables en andere werable-toepassingen een weg zullen vinden naar bedrijven, maar dat wel een druk zal leggen bij bedrijven om deze goed toe te kunnen passen. Hiervoor moeten zij nog de juiste applicatie voor vinden en/of ontwikkelen, aldus het onderzoek.

Advertenties