Europol: Mobiele malware even geavanceerd als pc-malware

30 september 2016

81d945854c2738ad7cf28d3685093ab1_400x400Mobiele malware is tegenwoordig net zo geavanceerd als malware voor pc’s. Dit stelt de Europese politie- en opsporingsorganisatie Europol in een recent onderzoek naar cybersecurity.

 

Uit het onderzoek Internet Organized Crime Threat Assesment (IOCTA) 2016 van de organisatie blijkt dat mobiel tegenwoordig met even geavanceerde malware te maken krijgt als die voor pc’s bestaat. Waren in het verleden cybercriminelen als het om mobiel ging voornamelijk nog geïnteresseerd in misbruik van diensten als premium betaaldiensten, tegenwoordig gaan ze veel verder. Malware die  voor pc’s wordt ingezet, is nu ook te vinden op smartphones.

i46-cimgpsh_orig

Ransomware wordt populair
De meest opkomende pc-malware op smartphones is tegenwoordig, aldus Europol, ransomware. Met deze malware kunnen cyberciminelen smartphnes van eindgebruikers blokkeren en zo gijzelen tegen betaling. Pas als een getroffen eindgebruiker betaalt, wordt de smartphone weer vrijgegeven. Ransomware kan ook dienen, zo concluderen de experts, voor het creëren van botnets en het gebruiken van deze botnets voor DDoS-aanvallen. Voor de komende jaren is het bestrijden van ransomware daarom een van de bestrijdingsprioriteiten van de politie- en opsporingsorganisatie.

Advertenties