CCS Insight: Markt mobiele telefoons bereikt plafond

27 september 2016

1032314461-0De groei van de markt voor mobiele telefoons heeft voorlopig zijn plafond bereikt en is eigenlijk al over zijn piek heen. Dit stellen de onderzoekers van CCS Insight in een recent rapport. Voor de komende vijf jaar zit er in dit marktsegment weinig beweging, zo constateren zij verder, maar er zijn ook lichtpuntjes.

 

De mondiale markt voor mobiele telefoons heeft op dit moment zijn piek bereikt of is die inmiddels weer voorbij. Voor dit jaar verwachten de experts in hun rapport dat de mondiale mobiele telefoonmarkt met 1,3 procent zal dalen ten opzichte van 2015. In totaal gaan er dit jaar 2 miljard mobiele telefoons over de toonbank. De verkoop van smartphones zit nog wel in de lift. Dit jaar maken smartphones driekwart van alle verkochte mobiele telefoons uit, in totaal 1,42 miljoen stuks en 4,1 procent meer dan in 2015.


Oorzaken stagnatie
De onderzoekers van CCS Insight leggen de oorzaak van de stagnerende mobiele telefoonmarkt bij verschillende oorzaken. Voor het staat de toegenomen concurrentie tussen fabrikanten daarbij bovenaan. Met een verminderde groei van de afzet, neemt de druk op fabrikanten toe om betere producten af te leveren. Dit veroorzaakt bij kleinere fabrikanten vaak meer druk dan bij de grotere. Marges worden steeds kleiner en dit werk in het voordeel van grotere fabrikanten als Samsung, Apple of Huawei. De toegenomen druk op de marges voor fabrikanten wordt verder verstevigd door duurder wordende componenten voor smartphones. De onderzoekers zien verder dat in de eerste helft de prijs voor schermen, cameramodules en geheugen voor smartphones flink is gestegen. Ook hier hebben kleinere fabrikanten meer last van, omdat de grote fabrikanten alle voorraden opkopen. Daarnaast is er een achterstand in productie doordat leveranciers van onderdelen zijn getroffen door recente aardbevingen in Taiwan. Op deze manier kunnen de grotere leveranciers ook hun kleine concurrenten uit de markt drukken door prijsdruk te verlagen en daarmee de kleine spelers uit de markt drukken.

Komende vijf jaar
Voor de komende vijf jaar zien de verwachtingen er ook, helaas, niet al te best uit. De mondiale markt voor mobiele telefoons zal tussen 2016 en 20121 niet verder stijgen en blijven hangen op de 2 miljard verkochte stuks van dit jaar. Om meer te innoveren, moeten, zo geven de experts aan, fabrikanten toch gaan kijken naar de prijzen van hun producten. Lichtpuntjes die de onderzoekers toch nog zien, zijn onder meer de groei van LTE en dus daarmee de beschikbaarheid van geschikte devices en de opkomst van 5G.

Advertenties