Onderzoek: IoT-markt flink in beweging

26 september 2016

schermafbeelding-2016-09-23-om-09-38-52De mondiale markt voor Internet of Things (IoT)-toepassingen is flink in beweging. Dit stellen de marktsepecialisten van Beecham Research in een recent onderzoek. Vanaf 2021 is vooral de regio Azië–Pacific leidend op dit gebied. Het gebruik van IoT-toepassingen zal wereldwijd wel per regio verschillen.

 

Het Internet of Things (IoT) is steeds meer in ontwikkeling. In steeds meer landen, zoals in Nederland nu met KPN en straks Vodafone en kleinere private partijen, is landelijke dekking al bereikt. In andere landen wordt die aangelegd en is die tegen 2021 beschikbaar. In hun rapport constateren de marktonderzoekers 1,22 miljard IoT-devices wereldwijd in omloop zijn. Eind 2015 lag dit aantal nog op bijna 261 miljoen. De sterke groei van het aantal IoT-devices is vooral de oorzaak van veranderende mobiele technologieën; van 2G naar 5G. Mobiele operators mikken tegenwoordig steeds meer op de inzet van 3G, 4G en straks 5G voor de uitrol van IoT-toepassingen. Voor kleinere IoT-toepassingen zullen steeds vaker Low Power Wide Area Networks (LPWAN)-netwerken worden gebruikt.

Verschuiving regio’s
Ware tot nu toe de Noord-Amerikaanse en West-Europese regio’s leiden op het gebied van M2M- en andere mobiele IoT-toepassingen, ligt het initiatief hiervoor nu bij vooral de regio Azië –Pacific. Ook zijn Rusland en Brazilië op dit gebeid in opkomst. China is nu de grootste markt, gevolgd door de Verenigde Staten.

Toepassingen
De onderzoekers merken tevens op dat wereldwijd het IoT per regio voor verschillende toepassingen wordt gebruikt. In de Verenigde Staten worden deze toepassingen vooral ingezet voor smart home- en industriële oplossingen. In West-Europa is de meeste inzet van het IoT in energietoepassingen als smart metering. In Israel en de Arabische landen ligt de toepassing meer op smart city-concepten, energie- en milieubeheer. In Afrika liggen de toepassingen van het IoT meer op gezondheidszorg, watersystemen en agrarische toepassingen.

Advertenties