Bedrijven geven miljarden uit aan mobiele connectiviteit medewerkers

23 september 2016

Bedrijven geven miljarden euro’s uit aan mobiele connectiviteit van medewerkers. Dit concludeert hotspot- en connectiviteitleverancier iPass in zijn jaarlijkse onderzoek naar de kosten van mobiele connectiviteit voor het bedrijfsleven in de Verenigde Staten en Europa.

 

In de iPass Mobile Connectivity Cost Index 2016 constateert de hotspot- en WiFi-leverancier dat bedrijven uit de Verenigde Staten en Europa gezamenlijk ongeveer ruim 2,59 miljard euro kwijt zijn aan kosten voor de mobiele connectiviteit van hun medewerkers. Dit bedrag omvat het totaal van all gebruikte roaming, betaalde WiFi-toegang en het gebruik van gratis WiFi-verbindingen. Steeds vaker maken medewerkers gebruik van mobiele verbindingen, zo stellen de onderzoekers verder. Dit betekent ook dat het gemiddelde dataverbruik per werknemer omhoog gaat. Dit jaar gebruiken mobiele zakelijke gebruikers ongeveer 750 MB per dag of 4,5 GB per maand als zij voor de zaak op reis zijn. Daarnaast gebruiken zij thuis, on-the-go, nog eens 1,5 GB aan mobiele data. Hierdoor komt hun maandelijkse mobiele datagebruik op ongeveer 6 GB te liggen.

 

schermafbeelding-2016-09-21-om-10-12-28

Europese en Amerikaanse verschillen
Voor bedrijven die graag hun medewerkers te allen tijde productief willen laten zijn, brengt dit natuurlijk hoge kosten mee. De onderzoekers constateren wel dat er tussen landen in Europa en de VS verschillen bestaan in deze kosten. Wanneer het alleen gaat om alleen cellulaire mobiele verbindingen van hun operator, zijn Engelsen min of meer het goedkoopst uit. Britse bedrijven betalen hiervoor gemiddeld tussen de 138 en de 1.001 euro per maand. Franse bedrijven zijn het duurst uit met tussen de 1.221 en 1.834 euro per maand. Voor gebruik van mobiele netwerkdiensten binnen Europa liggen de kosten lager. De Fransen zijn daar juist het goedkoopst uit, 76-310 euro per maand. Hier zijn de Duitsers weer het duurst uit met 109-153 euro. Voor WiFi on demand betalen de Britten het meest, 169 euro in Europa en 175 euro daarbuiten. De eindgebruikers uit de VS zijn het goedkoopst uit met 132 euro per maand in Europa en 133 daarbuiten.

Gratis WiFi ook ‘duur’
Tot slot constateren de specialisten van iPass dat in het afgelopen jaar het gebruik van gratis WiFi-diensten door mobiele zakelijke eindgebruikers is toegenomen. Wel vinden de onderzoekers dat de term ‘gratis’ eigenlijk niet helemaal de lading dekt. De toegang is dan weliswaar zonder betaling, maar de kwaliteit is vaak heel slecht. Hierdoor kunnen mobiele devices vaak geen zakelijke toepassingen gebruiken. Ook kan vaak maar een beperkt aantal devices met het netwerk contact maken. De specialisten van iPass stellen dat de tijd die mobiele zakelijke gebruikers moeten besteden aan het zoeken van een geschikt gratis WiFi-netwerk en inloggen, vaak beter kan worden gebruikt en het werken via dergelijke netwerken benadeelt. Hierdoor daalt de productiviteit van medewerkers. Afhankelijk van de werklocaties, het type werk dat moet worden verricht en het land van herkomst van de zakelijke medewerker kan dit productiviteitsverlies tussen de 683 en 1.032 euro per maand per medewerker kosten. Abonnementen op vertrouwde WiFi-diensten zijn daarom veel beter en verdienen zichzelf terug, zo besluit de aanbieder.

Advertenties