Economische Zaken streeft naar zo laag mogelijke roamingtarieven

21 september 2016

Intelligent_Roaming-ThumbnailHet Ministerie van Economische Zaken wil binnen de Europese Unie zo laag mogelijke roamingtarieven. Dit blijkt uit de beantwoording van vragen uit de Tweede Kamer door verantwoordelijk minister Henk Kamp.

 

Volgens minister Kamp streeft het ministerie naar  zo laag mogelijke wholesale-roamingtarieven binnen de Europese Unie. Dit naar aanleiding van VVD-kamervragen naar aanleiding van het inmiddels weer ingetrokken plan van de Europese Commissie (EC) over roaming binnen de EU. In dit plan werd voorgesteld dat inwoners slechts 90 dagen per jaar en slechts 30 dagen achterelkaar konden roamen tegen binnenlands tarief. De minister stelt dat de EC en het Europees Parlement nu onderhandelen momenteel over de hoogste van de wholesale roamingtarieven die telecombedrijven bij elkaar in rekening mogen brengen voor doorgifte. Met deze toeslag kunnen telecomoperators, aldus de antwoorden, in staat stellen hun eigen kosten goed te maken en wordt gelijkgesteld aan het wholesaletarief voor groothandel.

Kostenbeperking
Daarnaast hebben de lidstaten en het Europees parlement ervoor gekozen om het voorstel van lage roamingtarieven, ook Roam LikeAT Home (RLAH) genoemd, te beperken tot normaal gebruik. Hierdoor worden de kosten voor de telecomoperators in de hand gehouden en hoeven deze niet hun binnenlandse tarieven te verhogen uit compensatie voor misgelopen omzet uit roaming. Ook wordt hiermee opzettelijk misbruik van buitenlandse simkaarten mee voorkomen. De Europese roamingwetgeving zal niet worden ingezet om harmonisatie van het telecombeleid in de afzonderlijke lidstaten te harmoniseren.

roaming_2016_timeline_final_v4

Tijdstraject
Deze week wordt een nieuw voorstel over RLAH van de Europese Commissie verwacht. Ten aanzien van het vorige voorstel was de Nederlandse regering nog niet helemaal tevreden over de verlaging van de wholesale-tarieven. Volgens Nederland kunnen die nog lager, maar het verwacht hierover weerstand vanuit de zuidelijke lidstaten. Deze kunnen een verdere daling blokkeren. Wordt vervolgd.

Advertenties