Onderzoek: LTE voor vaste verbindingen heeft toekomst

20 september 2016

camerazoom-20130305215757870smallHet gebruiken van LTE als vaste breedbandverbinding heeft zeker de toekomst. Dit stellen de Franse telecomsepcialisten van iDate. Vooral afgelegen gebieden en zich ontwikkelende landen kunnen hiervan profiteren.

 

In hun onderzoek signaleren de Franse experts dat LTE als technologie absoluut mainstream is geworden. Aan het eind van vorig jaar waren er wereldwijd meer dan 1 miljard eindgebruikers. Tegen 2020 zijn wereldwijd 5 miljard LTE-simkaarten in gebruik, of 78 procent van het totaal aantal simkaarten. De opkomst van LTE opent ook de mogelijkheden voor het gebruik van LTE als vaste breedbandverbinding, aldus de specialisten. In de afgelopen twee, drie, jaar is hiervoor de interesse flink toegenomen. Zij stellen dat het gebruik van LTE als vaste verbindingen redelijk logisch is. De datadoorvoer is bijna gelijk aan die van vaste breedbandtechnologieën of is dat op de middellange termijn en er bestaat een bijna wereldwijde dekking en ook moeilijk bereikbare locaties worden hiervan langzaam voorzien. Daarnaast is er ook een goede business case; het ten gelde maken van vaste LTE zonder data caps is volgens de experts erg interessant.

redzone-fixed-4g-lte-infographic-web2x

Technologische voordelen
De inzet van LTE als vaste internetverbinding heeft ook technologische voordelen ten opzichte van concurrenten als mobiele inernet-, WiMAX- of satellietverbindingen. Vaste LTE verschilt bijvoorbeeld niets van mobiele LTE als het gaat om datadoorvoer, capaciteit en latency. Alleen dekking kan een probleem vormen, maar de experts verwachten dat vaste LTE-verbindingen op een heel andere manier worden ingezet dan mobiele. Het wordt als alleen een vast netwerk gebruikt of als toevoeging op een mobiel netwerk. Daarnaast heeft vaste LTE door een hogere energietoevoer een beter signaal dan mobiele LTE en werkt vooral in de TDD-mode, terwijl mobiele LTE voornamelijk FDD gebruikt. Ook zien de specialisten mogelijkheden in hybride toepassingen tussen xDSL en LTE.

Commercieel perspectief
De onderzoekers geven in commercieel opzicht aan dat vaste LTE vooral een succes kan worden als een oplossing op de middellange termijn. De meeste kans van slagen is in zich ontwikkelende landen. Vooral in die landen die nog beperkte vaste breedbandtoegang hebben. In ontwikkelde landen is de business case moeilijker en voornamelijk gericht op trajecten om mensen in rurale gebieden die nog geen internettoegang hebben te ontsluiten. Inmiddels zin er al bedrijven die de eerste initiatieven nemen. Dit zijn vaak bestaande operators of satellietaanbieders die een grotere klantenkring nastreven of zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen. Andere aanbieders willen OTT-diensten leveren of de disruptor spelen. Ook zien WiMAX- en CDMA2000-aanbieders mogelijkheden, aldus het rapport van iDate.

Advertenties