Onderzoek: Veilig mobiel werken nog niet helemaal onder controle

19 september 2016

mobiel-werken-in-de-treinNederlandse bedrijven hebben bij lange na nog niet de controle over veilig mobiel werken of werken op afstand. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Intercity Technology in samenwerking met smartphonespecialist Blackberry. Bedrijven weten wel dat ze dit moeten faciliteren, maar het gebeurt nog te weinig.

 

Mobiel werken of werken op afstand is in Nederland gemeengoed geworden. In het recent gepubliceerde benchmarkrapport Inbraakpreventie mobiele medewerkers van beide mobiele specialisten geeft maar liefst 87 procent van de respondenten aan dat mobiel kunnen werken relevant tot zeer belangrijk is voor het dagelijks functioneren van de onderneming. Daarbij geeft zelfs 93 procent van de respondenten aan dat het ook belangrijk is dat onbevoegden geen toegang krijgen tot de bedrijfsgegevens. Toch heeft slechts 19 procent daadwerkelijk hiervoor maatregelen genomen om dit onder controle hebben. Zorgwekkender is dat 70 procent aangeeft dat zij verwachten dat het wel niet zo’n vaart zal lopen met toegang van onbevoegden in het netwerk.

schermafbeelding-2016-09-16-om-11-33-08

Onbekendheid grootste belemmeringsfactor
De onderzoekers stellen verder dat onbekendheid met het goed beveiligen van bedrijfsnetwerken bij mobiel werken of werken op afstand vaak meespeelt. Zo is bijvoorbeeld maar de helft van de respondenten op de hoogste van het bestaan van de Meldplicht Datalekken. Slechts een derde van de respondenten heeft hiervoor concrete maatregelen voor genomen. Ten slotte geven veel respondenten aan dat de focus van mobiel werken en werken op afstand erop gericht is de interne bedrijfsprocessen te verbeteren.

Advertenties