Onderzoek: Kwartaalomzet vaste telefonie weer omlaag

16 september 2016

vaste_telefonieDe interesse van de Nederlanders in een vaste telefoonverbinding blijft verder afnemen. Dit constateren de marktonderzoekers van Telecompaper in hun meest recente kwartaalonderzoek over Q 22016. Het aantal aansluitingen bleef wel stabiel.

 

Sinds de opkomst van de mobiele telefoon gaat het slecht met de vaste telefoon. De interesse neemt bij Nederlanders af, waardoor ook de omzet voor telecomoperators afneemt. In het tweede kwartaal van dit jaar was het niet anders, aldus het onderzoek van de telecomexperts. De omzet daalde in Q2 2016 met 2,5 procent naar een totaal van 280 miljoen euro. Enige opsteker hierbij is dat de omzet niet zo sterk daalden als in het eerste kwartaal van dit jaar; -4,6 procent. De belangrijkste oorzaak die de onderzoekers voor de negatieve trend geven, is dat het een combinatie is tussen minder gebruik van de vaste telefoon, door dus mobiel bellen, en dalende prijzen.

Stabilisatie aantal aansluitingen
Opvallend was ook dat het aantal vaste telefoonaansluitingen in Q 22016 wel stabiel is gebleven. In totaal ware er 6,3 miljoen vaste telefoonaansluitingen. Digitale aansluitingen zijn in opmars. Dit aantal steeg met 0,5 procent naar 5,6 miljoen. De sterkste groei was waarneembaar bij VoIP via glasvezel met 4,2 procent naar 866.000 lijnen. VoIP via DSL steeg ook, met 0,3 procent naar 2,07 miljoen aansluitingen. VoIP via kabel daalde met 0,3 procent naar 2,66 miljoen lijnen. De groei van VoIP in het afgelopen kwartaal was voldoende om de daling van traditionele PSTN/ISDN-lijnen op te vangen.

item_81_

Toekomstige ontwikkelingen
Voor de nabije toekomst verwachten de experts dat het aantal vaste telefonielijken blijft dalen. Vooral zal er een lichte daling komen in het aantal VoIP-lijnen via glasvezel en DSL. Daardoor zal het net niet gaan lukken om de verdere daling bij traditionele vaste telefonie en VoiP via de kabel te compenseren. Hierdoor daalt ook de omzet weer. Tussen 2016 en 2020 daalt het aantal vaste telefonielijnen jaarlijks met -0,3 procent en de omzet uiteindelijk met jaarlijks -4 procent.

Advertenties