iDate: Kansen Europese telecomconsolidatie blijven mogelijk

15 september 2016

smartphone-mobile-phone-700Dankzij een licht stijgende omzet op de Europese telecommarkt krijgen Europese telecombedrijven meer interesse in consolidatie. Toch blijft de EU een lastige opponent in dit vlak. Volgens de Franse onderzoekers van iDate zijn er toch wel lichtpuntjes op dit vlak te bespeuren.

 

Volgens de Franse telecomonderzoeker blijkt dat de omzet op de Europese telecommarkt dit jaar, voor het eerst sinds 2008, weer toeneemt. Weliswaar met een zeer lichte 0,1 procent, maar toch beter dan in alle voorafgaande jaren. De stijging van de inkomsten doet de interesse bij Europese telco’s weer langzaam stijgen, zo gaan de onderzoekers verder. Zowel voor vaste als mobiele diensten wordt het voor Europese telco’s weer interessant wat de consolidatiemogelijkheden zijn

Redenen voor consolidatie

De experts geven een aantal redenen voor de toenemende interesse bij zowel vaste als mobiele operators. In de eerste plaats is de onderlinge competitie, vooral op prijsniveau, erg hoog. Operators worden gedwongen, om zich blijvend te onderscheiden, veel te investeren in hun infrastructuur. Daarnaast vervagen de lijnen tussen vaste en mobiele markten. Veel dataverkeer van mobiele devices wordt steeds vaker afgehandeld via vaste netwerken. Daarnaast hebben mobiele netwerken ook steeds meer glasvezelverbindingen nodig om de backhaul van het groeiende dataverkeer te transporteren. Vast-mobiele integratie of convergence is in de ogen van iDate daardoor realiteit geworden.

form_scope_consolidation_idatedigiworld
Lichtpuntjes
Ten slotte stelt iDate dat verdere consolidatie op de Europese telecommarkt wel lastiger is geworden door een strengere opstelling van de Europese Commissie. Zeker als het gaat om consolidatie binnen lidstaten waar van vier naar drie dominerende operators wordt gegaan. Toch zien de experts wel lichtpuntjes of gaatjes in het beleid van de EC. Fusies of overnames die over grenzen heengaan, zijn bijvoorbeeld een mogelijkheid. Ook heeft consolidatie op kleine schaal wel een kans. Tot slot, zo geven de Franse specialisten aan, moeten telco’s niet gaan kijken naar consolidatie door fusies of overnames van andere telco’s. In plaats van ‘horizontaal’ te kijken, kunnen zij ook ‘verticaal’ kijken. Bijvoorbeeld door overnames of fusies met bedrijven uit de mediasector. Wordt vervolgd.

ec_merger_decisions_idatedigiworld

Advertenties