Onderzoek: 5G-evolutie komt in twee golven

14 september 2016

5GDe komende mondiale 5G-uitrol komt in twee golven; in 2017 en in 2020. Dit stellen de onderzoeksspecialisten van IHS Markit in een recent onderzoek. Wel geven de specialisten aan dat veel operators nog worstelen met de uiteindelijke toepassingen die 5G moeten opleveren.

 

Volgens het onderzoek is 5 de evolutie van draadloze en mobiele technologieën die een nieuwe verbindingstechnologie schept voor zowel breedbandtoepassingen voor mensen als ook een groot aantal industriële toepassingen heeft. Het is dus niet een voortzetting van de huidige 4G- of LTE-technologie.5G maakt juist device-to-device-communicatie mogelijk. 4G en LTE zullen naast 5G blijven bestaan en zich verder ontwikkelen. De komende jaren zal de ontwikkeling van 5G in twee fases komen. De eerste fase, die volgend jaar zal plaatsvinden, vindt plaats in de sub-6GHz-frequenties, terwijl het echte 5G zich pas zal doen gelden in hoger spectrum vanaf 2020.

 

583440

Uitrolgolven
De eerste golf, die vanaf 2017 plaatsvindt, van 5G-toepassingen zal plaatsvinden in het sub-6GHz-spectrum. Dit is volgens de onderzoekers niet een nieuwe spectrumlocatie, omdat in deze frequentie range al de bestaande mobiele en draadloze technologieën bestaan. De ontwikkelingen die hierin plaatsvinden, zoals de ontwikkeling van 5G-interfaces en nieuwe Radio Access Technologies (RAT), vindende aldus IHS markit dus plaats voordat er definitief spectrum voor 5G is gealloceerd. Bovendien bestaan ‘echte’ 5G-technologieen, zoals mmWaves, niet. Daarom vindt de echte uitrol van 5G dus pas vanaf 2020 plaats.

Gebruikerstoepassingen
Tot slot geven de onderzoekers aan dat veel operators en andere aanbieders van 5G nog worstelen met de specifieke gebruikstoepassingen van de nieuwe technologie. Vooral als het gaat om toepassingen die gebaseerd zijn op de (ITU) IMT-2020-standaard. De specialisten stellen dat operators snel hierover moeten nadenken, willen ze marktvoordeel behouden. Zij verwachten dat anders derde partijen, zoals Google, hierop in zullen spelen en snel met ‘disruptive’ toepassingen voor 5G zullen komen.

Advertenties