Onderzoek: Smartphone ook makkelijk te volgen zonder locatiegegevens

13 september 2016

sSmartphones, en daarmee hun eindgebruikers, zijn ook te volgen zonder data uit locatiegegevens te gebruiken. Dit ontdekten onderzoekers van de Northeastern University uit Boston in de Verenigde Staten. Dit vermindert de privacy van smartphonegebruikers.

 

Dat smartphonegebruikers al eenvoudig te volgen zijn, is geen groot geheim meer. Via locatiegegevens uit GPS-, Glonass- of Baidu-gebruik vallen smartphones makkelijk te volgen in de openbare ruimte. Ook door WiFi-gebruik of het peilen via mobiele masten maken het mogelijk eindgebruikers via hun smartphone in de gaten te houden. Nu zijn daar nieuwe mogelijkheden bijgekomen, zo concluderen de Amerikaanse universiteitsmedewerkers in hun recente onderzoek. Smartphones zijn ook te volgen via onderdelen die geen locatiegegevens, waarvoor eindgebruikers in veel gevallen toestemming voor moeten geven, gebruiken. De onderzoekers ontdekten dat sensorgevens uit de magnetosensor, de versnellingssensor en de gyroscoop van een smartphone voldoende informatie leveren om met een nauwkeurigheid van 50 procent de weg die een smartphone heeft afgelegd te bepalen. Hiervoor hebben de onderzoekers tien testritten gemaakt in de VS en in Europa.

063501-d7772be6-41d2-11e3-8308-a963aeaf7bd4

Technologie
De onderzoekers concludeerden dat de magnetosensor laat zien in welke windrichting de smartphone zich begeeft. Met de gyroscoop kunnen vervolgens goed worden berekend welke hoeken en bochten de smartphone aandoet en met de versnellingssensor kan worden bepaald hoe snel en hoe lang de smartphone is versneld of vertraagd tijdens optrekken of afremmen van een auto. Door een algoritme op deze gegevens los te laten, kan de locatie van een auto dus met 50 procent nauwkeurigheid worden bepaald. Wanneer meer in deze manier van opsporen verder wordt geïnvesteerd,dan kan natuurlijk de locatie nauwkeuriger worden bepaald. Zelfs kan deze technologie in een nietsvermoedende app worden verwerkt, zodat eindgebruikers overal en altijd kunnen worden gevolgd. De onderzoekers pleiten ervoor dat dus ook het gebruik van de genoemde sensors voortaan moet gebeuren na toestemming van de eindgebruiker.

Advertenties