Onderzoek: Wereldwijde breedbandtoegang neemt toe

12 september 2016

internetDe wereldwijde vaste breedbandtoegang is in de eerste helft van 2016 weer toegenomen. Dit constateren onderzoekers van Point Topic. Vooral China heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Daarnaast groeit FttH en neemt DSL af.

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat de wereldwijde vaste breedbandmarkt in de eerste kwartaal van 2016 is gegroeid met 2,15 procent. Dit is wel minder dan de groei die in het eerste kwartaal van 2015 werd gerealiseerd, 4,25 procent. In totaal nam in Q1 2016 het aantal vaste breedbandabonnees toe met 793 miljoen. Vooral China was debet aan de sterke groei van het aantal vaste breedbandabonnees, aldus de experts. Inmiddels heeft dit land een kwart miljard eindgebruikers van vaste breedbanddiensten. Ook de rest van Oost- Azië is koploper als het gaat om breedbandtoegang, in vergelijking met alle andere wereldregio’s. Meer dan de helft van de nieuwe breedbandabonnees bevindt zich in deze regio.

global-trends-1024x636Meer FttH, minder DSL
De onderzoekers van Point Topic keken tevens naar welke technologie voor vaste breedbandtoegang populair is. In Q1 2016 is dat onmiskenbaar glasvezel. Vergeleken met Q1 2015 verdubbelde het aantal FttH-verbindingen. Ook hier was China weer de grote aanjager. Ook landen als Vietnam, Spanje, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Zwitserland zagen de glasvezelaansluitingen verdubbelen. Het aantal koperverbindingen daalde spectaculair, met 16 procent. Desondanks zagen wel een aantal landen het aantal VDSL-verbindingen toenemen. Dit zijn Italië, Slowakije, Griekenland en Duitsland.

growth-by-technology

Advertenties