Gartner: Meer aandacht nodig voor beheer IoT-devices

12 september 2016

IoT1Het beheer van devices die via het Internet of Things (IoT) met het internet zijn verbonden, moet binnen bedrijven en andere organisaties veel meer aandacht krijgen. Dit zeggen de specialisten van Gartner in een onderzoek. Op dit moment hebben bedrijven daar nog flinke moeite mee.

Het Internet of Things (IoT) en alle daarmee verbonden devices neemt sterk toe. Over vier jaar zijn er wereldwijd 21 miljard devices met het IoT verbonden, aldus het rapport van de marktonderzoekers. Hiervan vertegenwoordigt 6 procent zakelijke of industriële toepassingen. Toch hebben bedrijven nog steeds problemen bij het vaststellen van welke devices in hun bedrijfsnetwerken als IoT-toepassing met het internet zijn verbonden en welke niet in deze hoedangheid. Dit is vooral van belang voor de beveiliging van de netwerken die, met de komst van het IoT, te maken kunnen krijgen met meer gevaren.

Meer aandacht nodig
De onderzoekers stellen in hun onderzoek dat het management van bedrijven meer aandacht moet krijgen voor de plaats van IoT-devices in hun netwerken en welke beveiligingsrisico’s dit met zich meebrengt. Kortom: meer aandacht voor het beheer van deze toepassingen. Alleen als ze dat doen, kunnen ze meer grip krijgen op de groei van het aantal via het IoT verbonden devices binnen hun organisaties.

Ingewikkelde weg
De onderzoekers stellen verder dat het maken van nieuw beleid anders is dan dat van BYOD en dus beleid voor IoT-devices veel ingewikkelder is. Dit omdat IoT-devices breder zijn van omvang. Het is vaak lastiger vast te stellen of een bepaald device dat in het bedrijfsnetwerk actief is, ook een met het internet verbonden device is. Bovendien gebruiken deze devices van meerdere toegangstechnologieën, zoals WiFi of M2M. Als bedrijven er in slagen de IoT-devices te identificeren, te beveiligen en te isoleren, zijn deze devices veel makkelijker te beheren, aldus de specialisten van Gartner.

Advertenties