Home > Branchenieuws, Breedband, Consumenten, FttH, Glasvezeltechnologie, Internet, Nederland, Onderzoek, Vast breedbandinternet > Nederlanders geven minder om glasvezelverbindingen

Nederlanders geven minder om glasvezelverbindingen

9 september 2016

Glasvezeljpg1236866468Nederlandse huishoudens vinden een glasvezelverbinding als vaste internetverbinding steeds minder belangrijk. Dit blijkt uit recent onderzoek van de telecomspecialisten van Telecompaper. De interesse daalt en huishoudens worden ook steeds kritischer over de prijs van hun verbinding.

 

Al jaren lang wordt geroepen dat glasvezel de vaste internetverbinding van de toekomst is. Zeker door de hoge snelheden die glasvezel kan halen ten opzichte van kabelverbindingen of de traditionele DSL-verbindingen via koper. Toch blijkt de interesse van Nederlandse huishoudens in glasvezel te dalen, zo constateert het rapport van de telecomspecialisten. Ongeveer 48 procent van de respondenten geeft aan dat zij verwachten dat glasvezel over tien jaar de norm is voor vaste breedbandverbindingen. Vorig jaar lag dit percentage nog op 55 procent. Ook zijn minder huishoudens van plan om een FttH-abonnement voor breedbandinternet, telefonie en televisie te nemen. Dit jaar is het percentage gedaald naar 33 procent, ongeveer het niveau van 2013-2014.

breedband-internet-kabels

Oorzaken verminderde interesse
De onderzoekers geven verschillende oorzaken voor de verminderde interesse. Bijna drie op de tien huishoudens geeft aan graag glasvezel te willen hebben, maar dat dit voor hen niet mogelijk is. Zij kunnen geen glasvezel bestellen omdat dit niet in hun wijk is aangelegd of dat zij in een buitengebied wonen. Ook kijken huishoudens vaker naar hun portemonnee. Bijna de helft van de respondenten is alleen bereid meer geld te betalen voor een abonnement op vaste diensten via glasvezel als kwaliteit en de diensten zelf daadwerkelijk zich onderscheiden van kabel of DSL. Vorig jaar lag dit percentage nog op 44 procent.

Overheidssteun welkom
Tot slot constateren de experts dat respondenten steeds positiever staan tegenover overheidsingrijpen om glasvezel te bevorderen. Vooral als het gaat om ontsluiting van breedbandinternet in buitengebieden. Ongeveer 42 procent van de respondenten geeft aan dat de overheid projecten subsidie moet geven voor de uitrol van glasvezel in buitengebieden.

Advertenties