Nokia Intelligence: Mobiele malware neemt schrikbarend toe

8 september 2016

android-virus-malware-headerMobiele malware neemt schrikbarend toe. Dit concluderen de beveiligingsexperts van Nokia Intelligence in hun halfjaarlijkse malwarerapport. Android blijft het meest aangevallen en mobiele malware zorgt voor meer infecties binnen vaste breedbandnetwerken.

Uit het halfjaarlijkse Nokia Threat Intelligence Report H1 2016 blijkt dat mobiele malware snel om zich heen grijpt. In vergelijking met dezelfde periode in 2015 verdubbelde het aantal infecties. Vooral smartphones worden getroffen, zo blijkt uit de resultaten. Ongeveer 78 procent van alle mobiele infecties betreft smartphones. In vergelijking met 2015 nam het aantal smartphone-infecties met maar liefst 96 procent toe. Het hoogtepunt van het aantal mobiele infecties lag in de maand april van dit jaar. Toen had ongeveer 1.06 procent van alle mobiele devices last van malware.

schermafbeelding-2016-09-07-om-10-16-15
Ontwikkeling mobiele malware
Uit het rapport blijkt verder dat kwaadwillenden tegenwoordig vaker meerdere mobiele platforms en applicaties. Dit gaat van populaire mobile gaming platforms, waarvoor vaak binnen uren malware verschijnt, tot de nieuwste IoT-devices. Mobiele malware die in het eerste van half jaar van 2016 flink de kop op stak, waren vooral ransomware, spyphone-applicaties, sms trojans, malware die uit is op diefstal van persoonlijke informatie en agressieve adware. Ook wordt malware meer ingenieus, zoals malware die mobiele telefoons probeert te rooten om complete controle over de telefoon te krijgen en daarmee een blijvende aanwezigheid op het device te bewerkstelligen.

schermafbeelding-2016-09-07-om-10-17-06Android meest aangevallen
Uit het rapport van Nokia Inteligence komt ook naar voren dat Android nog steeds het meest aangevallen mobiele platform is. Ongeveer 74 procent van alle mobiele malware-infecties waren gericht op dit mobiele besturingssysteem. Vergeleken met andere besturingssystemen, zoals Windows/PC-systemen, 22 procent, en iOS, 4 procent, is dat erg veel. Opvallend is nog dat de onderzoekers signaleren dat vaste thuisnetwerken ook veel meer last krijgen van infecties. In de eerste helft van 2016 namen dit soort infecties met 12 procent toe. Dit komt vooral, zo betogen de experts, doordat Windows pc’s vaker worden geïnfecteerd en doordat thuisnetwerken last krijgen van infecties door contacten van smartphones met de WiFi-netwerken.

schermafbeelding-2016-09-07-om-10-16-44

Advertenties