IDC: Smartphonemarkt groeit in 2016 niet

7 september 2016

ruim-530-000-zakelijke-sims-via-mvno-s-in-omloopDe mondiale smartphonemarkt blijft dit jaar nagenoeg gelijk, aldus marktonderzoeker IDC in zijn meest recente kwartaaloverzicht over de smartphonemarkt. Vooral de dalende verkoop in ontwikkelde en volwassen markten is hier debet aan.

 

De wereldwijde smartphonemarkt heeft het lastig. In hun meest recente kwartaalrapport over de mondiale smartphoneverkoop signaleren de marktspecialisten dat dit marktsegment dit jaar nauwelijks zal groeien; met 1,6 procent. Het gaat hierbij dan om in totaal 1,46 miljard stuks. In 2015 was de wereldwijde groei nog 10,4 procent. De dalende verkoop laat zich vooral zien in volwassen markten. Hierbij daalt de verkoop jaarlijks met 0,2 procent in de periode 2015-2020. In dezelfde periode neemt wel de smartphoneverkoop toe in opkomende markten, met jaarlijks 5,4 procent.

schermafbeelding-2016-09-06-om-08-45-27

Ontwikkelingen

De onderzoekers signaleren verder dat de groei in de smartponemarkt vooral komt door het vervangen van toestellen en niet door nieuwe eindgebruikers. Daarnaast lijkt het dat de technische innovatie van smartphones op dit moment stil staat. Eindgebruikers zijn ook vaker tevreden met smartphones die ‘goed genoeg’ zijn en niet altijd de meest nieuwe technische ontwikkelingen aan boord hoeven te hebben. De specialisten van IDC verwachten wel dat inlever- of terugkoopprogramma’s van leveranciers en mobiele operators de markt wel weer wat in beweging gaat krijgen. Ook wordt hiermee gehoopt dat toestellen sneller worden vervangen en dat de levenscyclus van smartphones voor consumenten korter wordt. Een andere signalering is dat grotere schermen steeds vaker door eindgebruikers worden gewaardeerd. Dit belooft dan veel goed voor het marktsegment van de phablets. Dit komt onder meer door een toenemende interesse in toepassingen voor virtual reality en augmented reality. De gemiddelde prijs voor een phablet gaat in de periode 2015-2020 met maar liefst 27 procent dalen. De prijs van normale smartphoens daalt opvallend genoeg met veel minder, 12 procent, in de genoemde periode.

schermafbeelding-2016-09-06-om-08-45-44

Mobiele besturingssystemen
Tot slot keken de specialisten nog naar de verwachte ontwikkelingen voor de mobiele besturingssystemen. Voor Android als marktleider ziet die er gunstig uit. De komende periode zal het marktaandeel nog groeien boven de huidige 85 procent. Voor iOS ziet het er minder gunstig uit. De aangekondigde technische wijzigingen van de iPhone, het verwijderen van de koptelefoonaansluiting en een update van de hardware, zullen leiden tot de eerste belangrijke daling van het marktaandeel dit jaar. Pas na 2017 wordt dit volgens de marktonderzoekers beter en zullen er tegen 2020 ongeveer 250miljoen iPhones wereldwijd worden verkocht. Ook Windows Phone blijft dalen.

Advertenties