EZ: Compensatieregeling telecomdiensten volgend jaar van kracht

6 september 2016

minister-kamp-wil-providers-nog-een-kans-gevenDe compensatieregeling bij storingen van telecomdiensten moet per 1 juli 2017 van kracht worden. Dit heeft het Ministerie van Economische Zaken onlangs bekend gemaakt. Ook prepaid-eindgebruikers krijgen compensatie.

 

Onlangs presenteerde het ministerie de details van de nieuwe compensatieregeling bij storingen van telecomdiensten. In deze regeling worden aanbieders van vaste en mobiele telecomdiensten verplicht hun eindgebruikers te compenseren bij storingen die langer dan 12 uur duren. Bij een dergelijke storing hebben abonnees recht op een financiële compensatie van 1/30 ste deel van hun abonnementsbedrag, exclusief het toestelbedrag, per dag. Hiervoor geldt een minimum van 1 euro per dag. Daarbij worden storingsdagen naar boven afgerond. Dit betekent dat een storing die 25 uur duurt geldt als een storing van twee dagen en eindgebruikers dus recht hebben op het compensatiebedrag voor twee dagen of 2/30 ste deel van hun maandelijkse abonneebedrag.

Prepaid ook compensatie

Niet alleen abonnees van vaste en mobiele telecomdiensten hebben, volgens de gepresenteerde regeling, recht op compensatie bij uitval van telecomdiensten. Dit geldt ook voor prepaid-eindgebruikers. Deze eindgebruikers hebben standaard recht op een compensatie van 1 euro per dag. Het staat vaste en mobiele aanbieders wel vrij om in plaats van een financiële tegemoetkoming ook de storing te compenseren in de vorm van extra belminuten, sms-berichten of MB’s aan dataverkeer. Dit kan echter alleen als de eindgebruiker hier zelf voor kiest. Doet hij dit niet, dan moet de aanbieder financieel compenseren.

Huidige praktijk
De nu gepresenteerde compensatieregeling moet dus pas op 1 juli 2017 in werking treden. Tot die tijd zijn vaste en mobiele operators nog niet verplicht te compenseren in het geval van een langdurige, 12 uur en meer, storing. Elke compensatie die tot dan toe door aanbieders wordt aangeboden, moet dan ook worden opgevat als coulance. Tot 24 september 2016 is het nog mogelijk te reageren op de voorgestelde regeling.

Advertenties