Telecompaper: Omzet mobiele diensten noteert wederom daling

5 september 2016

RF-Mobile-Infrastructure1-900x444De Nederlandse mobiele operators haalden in het tweede kwartaal van 2016 opnieuw minder omzet uit hun diensten. Dit constateren de marktspecialisten van Telecompaper in hun recente kwartaalonderzoek. Ook voor de rest van 2016 en de periode tot 2020 ziet de omzet van de Nederlandse mobiele operators er niet gunstig uit.

De dienstenomzet op de Nederlandse mobiele markt is opnieuw gedaald, zo stellen de experts in hun kwartaalonderzoek Dutch Mobile Operators Q2 2016. Hoewel een tweede kwartaal voor Nederlandse mobiele operators vaak sterker is dan een eerste, ging dit helaas niet op voor Q2 2016. In Q2 2016 was er geen omzetgroei zichtbaar en daalde de omzet met 5,6 procent vergeleken met dezelfde periode in 2015. Als oorzaak van de omzetdaling geven de mobiele operators dat de prijsdruk nog steeds erg hoog ligt. Daarnaast is ook de onderlinge concurrentie nog steeds erg zwaar. Andere oorzaken van de tegenvallende resultaten zijn onder meer minder buiten-bundelomzet, veranderend consumentengedrag, zoals het gebruik van IP-messagingdiensten, en regulering. In het laatste geval wijzen de mobiele operators vooral op de voortgaande verlaging van de roamingtarieven binnen de EU.  Mobiel dataverkeer blijft wel in volume groeien, maar de mobiele operators worstelen nog met de vertaling van de vraag naar meer data naar hogere tarieven en omzetten. Ook hier is er, aldus Telecompaper, de sterke concurrentie een grote hindernis. Al deze zaken zorgen er voor dat de experts voorspellen dat over heel 2016 de omzet uit mobiele diensten met 4,7 miljard euro 4 procent lager komt te liggen dan die van 2015.

Omstandigheden individuele operators
Marktleider KPN lijkt nog weinig last te hebben van de dalende omzet uit mobiele diensten. De mobiele operator scoorde in Q2 2016 bovengemiddeld, aldus de experts van Telecompaper. De omzet daalde weliswaar met 3,9 procent, maar het marktaandeel werd wel verstevigd tot 42 procent. Vodafone zag de kwartaalomzet eveneens dalen met 5,5 procent. Wel bleef het marktaandeel van deze mobiele operator stabiel op ruim 33 procent. T-Mobile noteerde de meest grote daling van de omzet, -10 procent vergeleken met Q2 2015. Hierdoor daalde het marktaandeel naar iets meer dan 21 procent. Nieuwe mobiele operator Tele2 zag juist in Q2 2016 de omzet uit zijn mobiele diensten toenemen, waardoor het marktaandeel toenam naar 3,5 procent.

Toekomstige ontwikkeling
Voor de toekomst verwachten de experts dat de omzet uit mobiele diensten in ieder geval de komende vier jaar, tot 2020, blijft dalen met gemiddeld 1,5 procent per jaar. De jaaromzet in 2020 komt dan uit op 4,6 miljard. Als redenen geven de experts de blijvende groei van de onderlinge concurrentie en dat de groei van de omzet uit datadiensten onvoldoende is om de structurele daling uit telefonie en sms te compenseren. Andere factoren die van invloed zijn, zijn blijvende regulering, transparantie van mobiele kosten en het combineren van mobiele met vaste diensten en het toenemende gebruik van OTT-diensten.

Advertenties