Onderzoek: Nederlanders kiezen vaker voor sim-only

24 augustus 2016

nano-sim-cardVergeleken met vier jaar gelden is het aantal sim-only in Nederland flink toegenomen. Dit stelt GSM Helpdesk in een recent onderzoek. De toename van sim-only gaat vooral ten koste van prepaid-aansluitingen.

 

 

Uit het onderzoek van de telecomwebiste blijkt dat tussen 2012 en 2016 het aantal sim-only-aansluitingen met 12 procent is toegenomen. Dit betekent dat tegenwoordig, op basis van cijfers over het tweede kwartaal van 2016, ongeveer 36 procent van alle Nederlanders deze vorm van mobiele verbinding als eerste verbinding zou gebruiken. De groei van sim-only gaat niet ten koste van mobiele abonnementen, bijvoorbeeld die in combinatie met een smartphone. In de onderzochte vier jaar, 2012-2016, is de verkoop van abonnementen inclusief toestel slechts met drie procent gedaald.

ontwikkeling-sim-only-final

Prepaid onder vuur
De opkomst van sim-only heeft vooral gevolgen voor de prepaid-markt. Het aantal primaire prepaid-aansluitingen is in de onderzochte periode met 9 procent gedaald volgens de onderzoekers. Belangrijkste reden hiervoor is, aldus GSM Helpdesk, dat aanbieders van sim-only prepaid-gebruikers vaak weten te verleiden tot een overstap door betere tarieven en voorwaarden. Het onderzoek stelt dat de bel,-, sms- en MB-tarieven voor postpaid, waaronder sim-only ook valt, de afgelopen jaren blijven dalen, terwijl die voor prepaid hoog blijven. Daarnaast hebben prepaid-aanbieders de afgelopen jaren ook veel wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden, zoals geldigheid van het beltegoed. Sim-only is daarom een goedkoper alternatief geworden, zo concluderen de experts.

Advertenties