LTE-Advanced is mainstream LTE-technologie geworden

24 augustus 2016

37930_1_iphone_could_support_t_mobile_volte_but_may_not_get_supportLTE-Advanced (LTE-A) wordt inmiddels nu wereldwijd door een zeer groot aantal mobiele operators ingezet. Dit stellen de marktspecialisten van IHS Markit in een recent onderzoek. Steeds meer operators zijn geïnteresseerd in het inzetten van LTE in niet-gelicensieerd spectrum.

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat inmiddels 84 procent van de wereldwijde respondenten aangeeft dat zij LTE-Advanced hebben uitgerold. In 2015 lag dit percentage nog op 42 procent. De cijfers zijn vergelijkbaar met die van de GSA. Uit onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat inmiddels in totaal 521 wereldwijde mobiele operators LTE, LTE-A of LTE-A Pro-netwerken hebben uitgerold in 170 landen. Hiervan hebben er 147 een LTE-A- en 9 een LTE-A Pro-netwerk uitgerold. Aan het einde van dit jaar zijn dit er 560, aldus de brancheorganisatie.

582708

Geen belemmeringen meer
De onderzoekers stellen verder dat mobiele operators voor de uitrol van 4G-netwerken en verder geen belemmeringen meer hebben. Op dit moment is de belangrijkste reden voor hen om 4G uit te rollen het verlagen van de kosten per megabyte aan dataverkeer. Daarnaast vinden zij een eenvoudige upgrademogelijkheid en het voldoen aan standaarden de belangrijkste eigenschappen van LTE om hiervoor te kiezen. De onderzoekers stellen dat carrier aggregatie inmiddels de meest gebruikte toepassing is om up te graden naar LTE of LTE-A. Ook rollen operators graag VoLTE-diensten uit. Meer dan driekwart van de respondenten heeft deze dienst al beschikbaar.

Unlicensed spectrum interessant
Tot slot concluderen de marktexperts van IHS Markit dat het gebruik van nietg-elicensieerd spectrum voor het aanbieden van LTE voor veel mobiele operators erg interessant is. Meer dan 50 procent van de respondenten wil graag tegen 2018 LTE in deze ongebruikte frequentieruimte uitrollen. Vooral zijn dit mobiele operators die in zeer concurrerende markten actief zijn. Daarom vinden zij het belangrijk om over zoveel mogelijk spectrum te beschikken om hun capaciteit en opzichte van concurrenten te vergroten en hun eindgebruikers blijer te maken.

Advertenties