Gartner: Smartphoneverkoop in Q2 2016 licht toegenomen

22 augustus 2016

Uit kwartPile of smart phonesaalonderzoek van Gartner komt naar voren dat in het tweede kwartaal van 2016 de mondiale smartphoneverkoop licht is toegenomen. De hele markt voor mobiele telefoons daalde echter wel.

 

Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat de mondiale markt voor mobiele telefoons in het tweede kwartaal van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode in 2015, met 0,5 procent is gedaald. Vooral komt dit door een flink gedaalde verkoop van feature mobiele telefoons. Dit segment daalde in Q2 2016 met 14 procent. De onderzoekers geven aan dat in het geheel in Q2 2016 slechts vijf van de top tien van mobiele telefoonfabrikanten hun verkoopcijfers zag toenemen. Onder deze verkopers zijn er vijf Chinese fabrikanten, Huawei, Oppo, Xiaomi en BBK Communications Equipment en Samsung uit Zuid-Korea.

Schermafbeelding 2016-08-19 om 09.19.54

Smartphones wel gewild
In het tweede kwartaal van dit jaar was er wel meer vraag naar smartphones, heel licht. De mondiale smartphoneverkoop steeg met 4,3 procent naar een totaal van 344 miljoen stuks. De onderzoekers geven aan dat de vraag naar nieuwe dure smartphones het afgelopen kwartaal daalde. Eindgebruikers wachten op de komende productlanceringen in het derde kwartaal van dit jaar. Verder daalde de verkoop van smartphones in alle volwassen markten, met 4,6 procent, behalve in Japan. Smartphones worden wel nog sterk verkocht in alle opkomende markten, behalve in Latijns-Amerika. In deze markten steeg de verkoop met 9,9 procent. Wat betreft de fabrikanten, noteerde de Chinese fabrikant Oppo de hoogste groei. De verkoop van iPhones daalde in volwassen markten en vooral in China, maar nam iets toe in opkomende markten. Samsung is de enige fabrikant die goed kan concurreren met de Chinese fabrikanten van smartphones, aldus Gartner.

Schermafbeelding 2016-08-19 om 09.20.14

Mobiele besturingssystemen
Tot slot had Android in Q2 2016 een marktaandeel van 86 procent. Vooral komt dit door een toenemende vraag naar samrtphones met dit besturingssysteem in het midden- en lagere segment in opkomende markten, maar ook van high-end-toestellen.

Advertenties