Onderzoek: M2M-dataverkeer binnenkort bijna geheel door autoverbindingen

15 augustus 2016

opel-onstar-293009Over vijf jaar is bijna het totale mondiale M2M-verkeer afkomstig van connected car-verbindingen. Dit concluderen onderzoekers van Juniper Research in een recent onderzoek. Vooral door diensten voor infotainment en telematics.

De met het internet verbonden auto beleeft binnenkort zijn absolute doorbraak, als het aan de marktonderzoekers ligt. Deze doorbraak wordt zo groot dat tegen 2021 het meeste M2M-dataverkeer, 98 procent, hiervan afkomstig is. Het gaat, aldus Juniper Research, hierbij vooral om infotainment-diensten als internet radio, apps voor het streamen van muziek en informatiediensten. Deze diensten zullen in totaal ongeveer 6.000 Petabyte aan M2M-data per jaar gaan genereren. Dit is gelijk aan 300 miljard uur aan muziek streamen. Daarnaast zullen op 4G-gebaseerde simkaarten in auto’s ook over-the-air- en abonneediensten gaan leveren aan bestuurders en passagiers.  In het rapport stellen de onderzoekers dat M2M-technologie nog meer mobiliteitstoepassingen voor auto’s zal gaan stimuleren. Zij denken hierbij aan mobiele Vehicle-toVehicle (V2V)-technologie die via M2M het mogelijk gaat maken dat auto’s onderling met elkaar kunnen communiceren. Deze technologie gaat de basis vormen voor alle mobiele ontwikkelingen in het autosegment.

pr_036_ConnectedCarSecurity

Mobiele operators moeten anticiperen
De specialisten van Juniper Research geven aan dat de ontwikkelingen op M2M-gebied voor mobiliteitsdiensten met auto’s straks een grote belasting van hun netwerken gaat opleveren. Zeker bij diensten voor V2V, zoals slimme stedelijke toepassingen als slim parkeren en slimme navigatie, moeten zij er rekening mee houden dat hun netwerken zwaarder worden belast. Vooral in stedelijke omgevingen. Zij moeten hun netwerken hiervoor dus goed inrichten. Natuurlijk brengen de diensten ook weer nieuwe kansen voor mobiele operators. Zeker nu de inkomsten uit spraak en messaging dalen. Wel moeten deze diensten eindgebruikers veel toegevoegde waarde bieden. Tot slot stellen de specialisten nog dat niet alleen de automotive-sector een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de groei van het M2M-verkeer. Ook in andere sectoren, zeker in sectoren die minder M2M-data vergen, valt veel te halen. De experts noemen hierbij vooral de gezondheidssector, de landbouw, smart metering en toepassingen voor slimme thuisoplossingen.

Advertenties