Android-eindgebruikers in toenemend mate bedreigd door ransomware

15 augustus 2016

android-security-ransomwareRansomware vormt een groeiend probleem voor eindgebruikers met een op Android gebaseerd device. Dit stellen de beveiligingsspecialisten van G DATA in hun overzicht over de eerste helft van 2016. In zijn geheel is de Android-malware ook flink toegenomen.

In het G DATA Mobile Malware Report H1/2016 stellen de beveiligingsexperts dat in de eerste helft van 2016 de malware voor Android flink is toegenomen. In totaal detecteerden zij 1.723.265 nieuwe malwarevarianten. Dit is ongeveer 9.468 nieuwe malwarevarianten per dag of elke 9 seconden een nieuwe variant. Vergeleken met  de tweede helft van 2015 is dit een toename van 30 procent. In totaal werd in de eerste zes maanden van 2016 meer malware oor Android gevonden dan in heel 2014, aldus de experts.

Schermafbeelding 2016-08-11 om 09.14.27

Ransomware komt vaker voor
De onderzoekers stellen dat nu vaker ransomware op Android-devices terechtkomt dan voorheen. Met deze malware gijzelen kwaadwillenden de devices van eindgebruikers totdat die betalen. Werd ransomware in het verleden vaak geïnstalleerd door het downloaden van een besmette app, tegenwoordig slagen cybercriminelen erin om de malware onopgemerkt te installeren. Zonder interactie met of actie door de eindgebruiker, drive-by-infecties. Hiervoor is het bezoeken van een verkeerde website voldoende.

GDATA_Infographic_MMWR_Q1_16_New_Android_Malware_per_year_EN_RGB_67066w800h466

Meer werk maken van beveiliging
G DATA roept eindgebruikers meer alert te zijn op malware. Zij moeten daarom hun smartphones en tablets beter beveiligen met software. Ook moeten zij alle updates van het besturingssysteem installeren evenals alle apps. Dan wordt het voor kwaadwillenden lastiger om malware te installeren, aldus de specialisten.

Advertenties