GSMA: 4G-netwerkuitrol bereikt piek in afgelopen maanden

10 augustus 2016

4g-phone-mrt.2015De mondiale uitrol van 4G-netwerken bereikte in juni 2016 een piek. Dit stellen de experts van GSMA Intelligence, de onderzoeksafdeling van telecombrancheorganisatie GSMA. Er is toch nog steeds ruimte voor groei en adoptie door eindgebruikers.

 

Uit het onderzoek blijkt dat in juni 2016 inmiddels in twee derde van alle landen 4G-netwerken zijn uitgerold. Hiervoor zijn iets minder dan de helft van het totaal aantal mobiele operators, 44 procent, betrokken. Het gaat hierbij om netwerken in 166 landen en door 500 mobiele operators. Daarnaast constateren de experts dat 4G in recordtijd de volwassen status heeft bereikt. Uit het onderzoek blijkt dat dit sneller gebeurde dan de uitrol van 3G.

GSMAIntteligence-5074-4927-afb5-1c42df606d4d

Uitrol gaat verder
Ondanks dat 4G inmiddels een volwassen status heeft bereikt, is er  toch nog genoeg werk aan de winkel. Vooral de uitrol in zich ontwikkelende en opkomende landen moet nog op gang komen. In 73 landen moet de mobiele technologie worden uitgerold. Dit betekent ongeveer 8 procent van het totaal aantal mondiale mobiele verbindingen op dit moment. Meestal zijn dit kleinere landen met een marktomvang van minder dan 1 miljoen mobiele verbindingen, In een derde van deze nog 4G ontbrekende landen wordt de technologie binnenkort uitgerold. Hieronder bevinden zich nog wel de belangrijke markten in bijvoorbeeld Egypte, Vietnam en Turkije. Hierbij gaat het om markten met een totaal van 300 miljoen verbindingen.

Adoptie moet verder
De onderzoekers constateren verder dat hoewel de uitrol flink op stoom is, de adoptie van 4G door mobiele eindgebruikers nog wel flink beter kan. In ontwikkelde markten zit de adoptie wel goed, maar in zich ontwikkelende markten ligt de adoptie nog onder de 50 procent. Uirol van netwerken garandeert daarnaast niet dat mobiele eindgebruikers de technologie ook gaan bereiken. De onderzoekers constateren dat de uiteindelijke adoptie van 4G het hoogst is in Noord-Amerika met 60 procent van alle mobiele verbindingen die nu op 4G draaien. Europa komt met 30 procent op de tweede plaats. In ontwikkelingsregio’s ligt dit percentage onder de 15 procent.

Advertenties