Groen licht voor joint venture Ziggo en Vodafone Nederland

4 augustus 2016

Vodafone-Liberty-Global-150x150De Europese Commissie heeft onder voorwaarden groen licht gegeven voor de start van de joint venture van Ziggo, onderdeel van LibertyGlobal, en Vodafone Nederland. Wel moet aan enkele voorwaarden worden voldaan.

 

De kogel is door de kerk voor de voorgenomen joint venture Ziggo en Vodafone Nederland. De Europese Commissie, bij monde van eurocommissaris Vestager van Mededinging, gaat akkoord  met de joint venture. Hiermee komt er in Nederland een tweede aanbieder, naast KPN, die beschikt over een zowel vast als mobiel netwerk. Wel stelt de EC een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat Vodafone zijn activiteiten op het vaste netwerk, Vodafone Thuis dat nu via het netwerk van KPN verloopt, afstoot. De EC was bezorgd over de marktverhoudingen op de vaste markt, maar verkoop van de vaste activiteiten van Vodafone Thuis zou deze wegnemen. Daardoor blijft er voldoende concurrentie in dit segment. Recent werd al bekend dat LibertyGlobal en Vodafone bereid waren concessies te doen in ruil voor goedkeuring door de Europese Commissie.

fusie-ziggo-en-vodafone-gaat-banen-kosten

Geen toetsing door ACM
Naast goedkeuring van de joint venture, heeft de EC ook aangegeven dat de joint venture niet door de Nederlandse telecomtoezichthouder Autoriteit, Consument & Markt (ACM) hoeft te worden getoetst. De ACM reageert hierop (https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/16118/Gezamenlijke-onderneming-Ziggo-Vodafone-mag-onder-voorwaarden-verder/) door te stellen dat de Nederlandse telecommarkt door de komst van een tweede vast-mobiele speler ingrijpend verandert. Zij gaan daarom toch bekijken of er een aanpassing of aanscherping nodig is van de huidige regelgeving, zodat voldoende toegang voor concurrenten op de vaste en mobiele markt wordt gewaarborgd. De ACM wil uiteindelijk dat consumenten voldoende keuze hebben.

Reactie Ziggo-Vodafone
De partijen waarom het allemaal draait, Ziggo en Vodafone, reageren blij op de beslissing van de Europese Commissie. In een gezamenlijke verklaring (http://www.libertyglobal.com/pdf/press-release/Vodafone-Group-and-Liberty-Global-welcome-the-European-Commissions-clearance-for-the-proposed-merger-of-their-Dutch-operations-FINAL.pdf) geven zij aan dat zij bezig zijn met de verkoop van de vaste activiteiten van Vodafone Nederland en dat er al geïnteresseerde partijen zijn gevonden. Mogelijk krijgt de koper van deze activiteiten een MVNO-overeenkomst aangeboden, wanneer die niet zelf al over mobiele activiteiten beschikt. De verkoopactiviteiten worden nu meteen gestart, aldus het persbericht.

Advertenties