Onderzoek: Nederlander blijft weinig mobiel internetten in het buitenland

3 augustus 2016

Intelligent_Roaming-ThumbnailNederlanders gebruiken nog steeds niet graag mobiel internet in het buitenland. Dit ondanks de sterk gedaalde roamingtarieven binnen de Europese Unie. Dit constateert een onderzoek van MediaTest in opdracht van mobiele operator Tele2. Nederlanders gebruiken liever gratis WiFi.

 

Uit het onderzoek in opdracht van de mobiele operator onder 1678 respondenten blijkt dat de huidige lage mobiele roamingtarieven, vooral die in de EU, nog niet leiden tot meer mobiel datagebruik in het buitenland door Nederlanders. Volgens de onderzoekers vindt 68 procent van de respondenten het belangrijk om in het buitenland mobiel te kunnen internetten, maar toch geven zes op de tien respondenten aan na het passeren van een landgrens hun mobiele data uit te zetten. Dit betekent dat minder dan de helft van de Nederlanders in het buitenland gebruik maakt van mobiel internet op hun smartphone of tablet. De belangrijkste reden voor dit mindere gebruik is, aldus het rapport, dat Nederlanders nog steeds erg bang zijn voor hoge kosten of bill shock. Van de respondenten geeft84 procent dit aan.

NYC To Turn Some Of Its 12,000 Phone Booths Into Free Wifi Spots

Vooral gratis WiFi
De specialisten constateren verder dat Nederlanders voor online mobiele toegang in het buitenland in de eerste plaats op zoek gaan naar gratis WiFi. Driekwart van de respondenten, 75 procent, doet dit. Wanneer er geen gratis WiFi beschikbaar is, bestaat er onder de Nederlanders veel terughoudendheid om dat via een mobiel netwerk online te gaan. Dit ondanks de lage roamingtarieven en de speciale bundels die mobiele operators hun eindgebruikers bieden. Het onderzoek geeft aan dat slechts een op de tien respondenten aangeeft een extra voordelige buitenlandbundel te gebruiken voor mobiel internetten in het buitenland. Ook kiest een op de tien respondenten gebruik van het standaard roamingtarief in het buitenland of betaalt per MB.

Advertenties