KPN nog niet af van regulering ACM

1 augustus 2016

Schermafbeelding 2016-07-29 om 14.23.03KPN is voorlopig wat betreft zijn kopernetwerk nog niet af van regulering van hoogwaardige zakelijke telecomdiensten door telecomtoezichthouder Autoriteit, Consument & Markt. Dit maakte de toezichthouder vorige week bekend.

 

Volgens de telecomtoezichthouder is het noodzakelijk dat de regulering van hoogwaardige zakelijke telecomdiensten die via het kopernetwerk van de telecomoperator in Nederland worden geleverd, wordt voortgezet. Het gaat om de wholesalediensten die andere partijen bij KPN kunnen inkopen om zelf diensten met hoge kwaliteit en betrouwbaarheid bij hun eigen zakelijke afnemers te kunnen afleveren. Door dit marktsegment te reguleren zou de concurrentie op de zakelijke telecommarkt worden bevorderd en krijgen zakelijke eindgebruikers meer keuzevrijheid. Hiertoe is nu een Ontwerp marktanalysebesluit hoogwaardige wholesaletoegang gepubliceerd.

thats-Telecom-WSB-Solutions

Compensatie
De ACM geeft KPN wel enige vorm van compensatie voor de blijvende regulering van hoogwaardige zakelijke telecomdiensten. Zo ziet de telecomtoezichthouer af van het reguleren van zogenoemde ‘Lite’-koperdiensten via Ethernet. Deze retaildiensten worden door zakelijke eindgebruikers steeds vaker vervangen door consumentendiensten. De toezichthouders vindt het veder ook niet meer noodzakelijk om hoogwaardige telcomdiensten die via glasvezel worden geleverd verder te reguleren. Ook kan KPN de ACM verzoeken om de verplichtingen uit het besluit over hoogwaardige zakelijke telecomdiensten te laten intrekken. Dit kan alleen als andere telecomaanbieders via inkoop van virtuele ontbundelde toegang tot het kopernetwerk (VULA) zelf de hoogwaardige telecomdiensten kunnen maken. KPN moest eerder al van de ACM VULA leveren aan andere telecomaanbieders.

Besluitvorming
Het nieuwe ontwerpbesluit van de ACM ligt vanaf nu tot 23 september 2016 ter consultatie bij de marktpartijen. Na verwerking van de reacties, legt de AM het besluit voor aan de Europese Commissie. Na het oordeel van de EC, neemt de ACM een definitief besluit.

Advertenties