Android onmiskenbaar marktleider in Europa

1 augustus 2016

android-growthDe meeste mobiele telefoons die in de maanden tussen maart en mei 2016 in Europa over de toonbank gingen, zijn gebaseerd op Android. Dit concluderen de marktspecialisten van Kantar WorldPanel Comtech in hun onderzoek naar de smartphoneverkopen in de vijf grootste Europese markten. Ook merken met voornamelijk Android-smartphones doen het goed.

 

In de onderzochte vijg grootste Europese markten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk deden op Android gebaseerde smartphones het goed in de onderzochte periode van maart tot n met mei 2016. Ongeveer 76,5 porcent van alle verkochte smartphones heeft dit mobiele besturingssysteem aan boord. Ter vergelijking, in de Verenigde Staten ligt dit percentage op 68,5 procent van alle verkopen. China is weer een heel andere categorie. In dit land zijn vier van de vijf verkochte smartphones een Android-toestel.

Schermafbeelding 2016-07-22 om 12.19.07

Verschillen tussen landen
Wanneer naar de Android-markt in Europa wordt gekeken, bestaan er natuurlijk tussen de onderzochte markten nog wel afzonderlijke verschillen. Vooral in Italië groeide de markt van Android-smartphones flink, met 10,2 procent. In totaal heeft Android in deze markt nu een aandeel van 80.9 procent. In het Verenigd Koninkrijk noteerde Android weer de laagste verkoopscore, 58,6 procent. Gemiddeld ligt het verkoop percentage in de andere vier Europese landen op 75 procent. De toename van Android in de vijf Europese markten hoeft, aldus de onderzoekers, niet te betekenen dat Apple’s iOS blijft dalen. Binnen de vijf grootste Europese markten bestaan daar verschillen. Zo groeide het marktaandeel van iOS in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 21 en 36 procent.
Toestellen bewegen mee

Met de populariteit van Android is het dan ook niet vreemd dat leveranciers van smartphones met dit mobiele besturingssysteem het ook goed doen. De grootste leverancier is nog steeds Samsung, gevolgd door Apple. Huawei met zijn op Android gebaseerde smartphones is nu derde. Dit merk is vooral populair n typische Android-markten als Italië en Spanje met een verkooppercentage van 21 procent. Samsung is in deze markten weer juist de grote verliezer. In Frankrijk is het lokale merk Wiko het meest populair als het om Android-telefoons gaat. Duitsland kiest weer voor Samsung evenals in het Verenigd Koninkrijk.

Advertenties