Agentschap Telecom: Risico’s vergunningsvrije frequenties in kaart gebracht

29 juli 2016

spectrum-chart-3-copyHet Agentschap Telecom heeft onderzoek gedaan naar de risico’s bij het gebruik van zogenoemd ‘unlicensed spectrum’ of vergunningsvrije frequenties. Op bepaalde frequenties worden problemen geconstateerd, maar tegelijkertijd is er wel veel bewustwording.

 

De telecomtoezichthouder anticipeert met het onderzoek op mogelijke toekomstige problemen in de frequentieruimte zonder specifieke vergunning. Dit spectrum wordt steeds belangrijker voor consumenten, organisaties en overheden. Dit door de sterke groei van het WiFi-gebruik en het gebruik van dit spectrum door organisaties voor toepassingen als het Internet of Things (IoT) voor bedrijfsprocessen en innovatieve applicaties. Hierdoor kunnen in de nabije toekomst mogelijk conflicten ontstaan en bepaalde risico’s bestaan. Dit geldt, aldus het AT, vooral voor locaties als thuisomgevingen, kantoren, vervoersknooppunten, stadions, ziekenhuizen en stadscentra. Verder is gekeken hoe het gebruik van bepaalde diensten, vooral streamingdiensten, het frequentiegebruik in de vrije ruimte heeft beïnvloed.

Schermafbeelding 2016-07-28 om 10.10.55

Risico’s
In het onderzoek is specifiek gekeken naar de risico’s in de 433 MHz-, 868 MHz-, 2.4 GHz-, 5 GHz- en 60 GHz-frequenties. De onderzoekers constateren dat het op dit moment vooral druk is in de 2,4 GHz-frequentie. Deze band, die veel wordt gebruikt door WiFi-routers, krijgt meer verkeer te verstouwen door een groeiend gebruik van social media-toepassingen en clouddiensten. Ook streaming van audio en video heeft een grote impact op de belasting van deze frequentie. Deze overbelasting kan bijvoorbeeld, zo stellen de onderzoekers, gevolgen hebben voor ziekenhuizen op het gebied van spraak en medische toepassingen. Daarnaast constateren de onderzoekers ook dat door de drukte van het WiFi-gebruik in de 2.4 GHz ook de vrije ruimte in de 5 GHz zal gaan toenemen. Hierbij kunnen dan weer mogelijke conflicten ontstaan met bijvoorbeeld mobiele operators die dit spectrum willen inzetten voor 5G-diensten en –netwerken.

Toenemende bewustwording
Het rapport constateert tot slot dat er bij de diverse belanghebbenden wel steeds  een grote bewustwording heerst  over het gebruik van vergunningsvrije frequenties en de mogelijke risico’s die dit met zich meebrengt. Steeds meer professionals zouden hiervan op de hoogste te zijn, zo stellen de onderzoekers.

Advertenties