Onderzoek: Draadloos opladen mobiel wordt populairder

28 juli 2016

Wireless-chargingDraadloos je mobiele device opladen wordt steeds populairder. Dit blijkt uit recent marktonderzoek van IHS Markit. Wel moeten aanbieders van deze technologie, inclusief handsetfabrikanten, constant innoveren om eindgebruikers te kunnen behouden.

 

Draadloos je smartphone opladen wordt langzaam aan steeds populairder en bekender. Dit blijkt uit het onderzoek van de marktspecialisten onder eindgebruikers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China. Inmiddels weet ongeveer 80 procent van de respondenten dat het mogelijk is om een mobiel device op te laden. In 2015 lag dit percentage op 76 procent en in 2014 op 36 procent. Dit komt neer op acht van de tien respondenten. Inmiddels gebruikt een op de vier ondervraagden draadloos opladen van zijn mobiele device. Van deze laatste groep eindgebruikers geeft 98 procent aan deze technologie weer te gaan gebruiken. De uptake van mobiel draadloos opladen komt vooral voor rekening van de komst van de technologie in de laatste high-end modellen van onder andere Samsung en de komst van de Apple Watch, zo geven de onderzoekers aan. Wanneer straks ook de nieuwste iPhone over deze technologie beschikt, neemt het gebruikersaantal nog verder toe. De onderzoekers stellen dat wanneer de twee topmerken over deze technologie beschikken in hun devices, anderen wel snel zullen volgen.

Loyale gebruikers
Wanneer de stijgende populariteit van draadloos opladen wordt uitgedrukt in omzet, concluderen de experts dat dit jaar ongeveer een kwart van de respondenten daadwerkelijk draadloos mobiel opladen heeft gebruikt. In 2015 lag dit percentage nog op 20 procent. Deze langzame stijging komt doordat er in het afgelopen jaar nog weinig devices met de technologie op de markt zijn verschenen. Ongeveer 10 procent van de dit jaar verkochte smartphones heef deze technologie aan boord. Toch blijven bestaande gebruikers de technologie trouw. In het onderzoek geeft meer dan 45 procent van de gebruikers aan dat zij hun device een paar keer per dag draadloos opladen. Voor eindgebruikers die deze technologie niet gebruiken ligt dit percentage op 25 procent. Ongeveer de helft van de gebruikers van draadloos mobiel opladen heeft dit wel eens gedaan op een publieke locatie.

Meer opties noodzakelijk
De onderzoekers geven tot slot aan dat leveranciers van toepassingen voor draadloos mobiel opladen er wel alles aan moeten doen om eindgebruikers vast te houden. Zij moeten meer producten voor draadloos opladen geschikt maken. Ook moeten zij de technologie meer eigenschappen laten bieden dan opladen alleen, zoals zorgen voor een langere batterijduur. Deze laatste extra feature geeft 47 procent van de respondenten aan als belangrijk. Daarna is snelladen voor hen de belangrijkste extra eigenschap om draadloos opladen te omarmen.

Advertenties