ITU: Meer dan halve wereld heeft LTE-dekking

27 juli 2016

itu-logo-wallDe helft van de wereldbevolking heeft inmiddels de mogelijkheid zich mobiel met het internet te verbinden via LTE. Vooral in zich ontwikkelende landen groeit het aantal abonnementen voor mobiele breedband sterk.

 

 

Uit het jaarlijkse onderzoek van de telecomorganisatie, ICT Facts & Figures 2016 van de Verenigde Naties blijkt dat inmiddels iets meer dan de helft van de wereldbevolking, 53 procent, zich in een gebied bevindt dat dekking heeft van LTE-netwerken. Het gaat hierbij om ongeveer 4 miljard mensen. Dit over de periode van de afgelopen drie jaar. Mobiele breedband is erg sterk aan het groeien. Aan het einde van 2016 zijn er wereldwijd 3,6 miljard mobiele breedbandabonnementen, aldus de cijfers van de telecomorganisatie. Eind 2015 was dit nog 3,2 miljard. In zich ontwikkelende landen stijgt het aantal mobiele breedbandabonnementen het snelst toenemen, met 41 procent. De algemene mondiale groei van deze abonnementen zal echter vertragen. Vaste breedbandabonnementen zullen wereldwijd aan het eind van dit jaar ongeveer 12 van de 100 huishoudens bereiken. De regio’s Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Rusland kennen de hoogste penetratieresultaten. De regio Azië –Pacific stijgt snel door de toenemende penetratie in China van vaste breedbandabonnementen. Deze regio doorbreekt het percentage van 10 procent van de totale bevolking aan het einde van 2016.

Schermafbeelding 2016-07-26 om 16.54.09

Mobiel is goedkoper
Uit het onderzoek blijkt tevens dat mobiele breedbandabonnementen goedkoper zijn geworden dan vaste breedbandabonnementen. Ten opzichte van een vergelijkbaar mobiel breedbandabonnement is de prijs van een vaste verbinding twee keer zo hoog geworden. Verder is ook de bandbreedte van het internet toegenomen. Begin dit jaar was de totale bandbreedte wereldwijd 185.000 Gbps. In 2008 was dit nog 30.000 Gbps. Wel is bandbreedte oneerlijk in de wereld verdeeld. Het gebrek aan voldoende bandbreedte is nog de voornaamste bottle neck voor internetverbindingen in zich ontwikkelende en de minst ontwikkelde landen op onze planeet, aldus de VN.

Toegang tot internet
Tot slot keken de onderzoekers van de ITU ook nog naar hoeveel mensen nog steeds geen toegang hebben tot het internet, vast en mobiel. Aan het eind van dit jaar zullen dat 3,9 miljard mensen zijn. Uit de internetpenetratie-index blijkt ook precies waar. 81 procent van de mondiale internetpenetratie ligt in de ontwikkelde landen.  Ontwikkelingslanden vertegenwoordigen 40 procent in de minst ontwikkelde landen ligt deze op 15 procent. In bijvoorbeeld de regio Europa heeft 84 procent van de huishoudens toegang tot het internet. In Afrika ligt dit percentage op 15,4 procent.

Advertenties