Mobiel vanaf nu belangrijkste platform voor online video

26 juli 2016

Schermafbeelding 2016-07-25 om 09.12.11Mobiel wordt dit jaar het belangrijkste platform voor de consumptie van online video. Dit stellen de specialisten van onderzoeksbureau ZenithOptimedia in een recent rapport. Online advertenties blijven echter een voorkeur hebben voor vaste devices als pc’s en smart televisies.

Uit het onderzoek van de experts blijkt dat dit jaar mobiele devices als smartphones en tablets de rol overnemen van vaste toestellen als pc’s en (smart) televisies als beste platform voor de consumptie van online video. In het rapport Zentih’s Online Video Forecasts 2016  stellen de experts dat eindgebruikers dit jaar gemiddeld 19,7 minuten per dag naar online video op een mobiel device bekijken. Voor vaste devices als pc’s en smart televisies is dit gemiddeld 16 minuten per dag. Mobie online videokijken is, ten opzichte van 2015, met 39 procent toegenomen. Via een vast device online videokijken blijft dit jaar gelijk. Er wordt meer online video via een smart tv gekeken, wat de daling via pc’s, vanwege de opkomst van mobiel, compenseert.

Redenen mobiele groei
De toename van mobiele videoconsumptie komt, aldus de experts, vooral door de toenemende populariteit van mobiele devices. Vooral, zo zeggen de experts, in opkomende markten, waar low-cost devices erg populair zijn. Ook draagt de ontwikkeling van mobiele displays bij aan de uptake van online video via mobiele devices. Tot slot draagt natuurlijk de implementatie van mobiele hogesnelheidsnetwerken als 4G bij aan de groei van de consumptie van online video via mobiele devices. De specialisten verwachten dat de groei van mobiele videoconsumptie zich gaat doorzetten. In 2017 neemt deze met 33 procent toe en in 2018 met 27 procent. In dat jaar moet het gemiddelde aantal minuten mobiele online videoconsumptie op 33,4 minuten per dag komen te liggen. In 2018 vertegenwoordigen mobiele devices 64 procent van alle online videoconsumptie. Vaste online videoconsumptie zal echter ook weer gaan groeien; met 13 procent in 2017 en 3 procent in 2018 naar gemiddeld 18,7 minuten per dag. Dit komt voornamelijk door het feit dat online videokijken via smart tv’s steeds gewoner wordt.

Online video advertising
De groei van de mobiele online videoconsumptie biedt ook kansen voor adverteerders, zien de expert van ZenithOptimedia. Doordat mobiele devices wijdverspreid zijn en er steeds meer snelle mobiele netwerken zijn, kunnen consumenten gemakkelijker mobiel online videokijken. Dit is dan interessant voor de adverteerders. Toch verwachten de experts dat de meeste online videoadvertenties niet op mobiele devices worden afgespeeld, maar op vaste devices. Vaste online videoadvertenties  zijn vanaf volgend jaar, 2017, goed voor 68 procent van alle online videoadvertenties. Pas in 2018 bereikt mobiel eenzelfde percentage als dat van vaste devices. Als reden hiervoor geven de experts dat grotere schermen online videoadvertenties meer interactief en effectief maken dan kleine mobiele schermpjes. Adverteerders zullen daarom veel meer blijven mikken op vaste devices, zo besluit het onderzoek.

Advertenties