ABI Research: LPWA-technologie heeft standaarden nodig

22 juli 2016

NB-IoT---GraphicStandaarden zijn absoluut noodzakelijk wil LPWA-technologie een belangrijke kans van slagen hebben. Dit stellen de marktexperts van ABI Research in een recent onderzoek.

 

Initiatieven voor niet door het 3GPP ondersteunde Low Power Wide Area (LPWA)-initiatieven voor M2M-toepassingen moeten hard werken aan standaardisering. Dit stellen de marktonderzoekers in een recent rapport . Volgens hen kunnen initiatieven als LoRa en SIGFOX het meeste potentieel hebben, wanneer deze beantwoorden aan standaarden die alle leveranciers van deze systemen toepassen. Pas op dat moment kan het ecosysteem zich uitbreiden en kan er een goed werkend businessmodel voor publieke netwerken met deze toepassingen worden ontwikkeld. Dit is, aldus ABI Research, dit moment nog in het geheel niet het geval.

Sterke concurrentie
Niet-3gPP LPWA-toepassingen vinden daarom nog teveel concurrentie van draadloze LPWA-standaarden als NB-IoT, EC-GSM-Iot en eMTC.  Deze technologieen hebben inmiddels sterke steun van een open en stevig ecosysteem van leveranciers. Niet-3GPP LWPA-systemen hebben dit niet. Opmerkelijk hierbij is wel dat operators deze laatste toepassingen juist willen gebruiken vanwege de lage kosten voor uitrol en onderhoud. De experts vinden juist dat deze gesloten systemen innovatie remt en de jaarlijkse groei van de omzet onderdrukt.

Toekomst
Ondanks alle bezwaren, zien de specialisten wel nog een gouden toekomst voor LPWA-technologie. Overal ontstaan privé opgezette netwerken, vooral door de wens van nutsbedrijven om smart grids uit te rollen. De uitrol van echte publieke netwerken op basis van LPWA wordt pas eind 2017, begin 2018 verwacht.

Advertenties