Verenigde Staten zetten vol in op 5G

21 juli 2016

5G-1c1ac590182d84d3c2d03887ca015e5De Verenigde Staten maken haast met de ontwikkeling van 5G. Inmiddels heeft de Federal Communications Commission (FCC) spectrum vrijgemaakt en heeft de overheid een plan aangekondigd dat snel de eerste pilottrajecten moet gaan opleveren. Ook de telecombranche in de VS haakt aan.

Waar in Europa op dit moment alleen nog maar plannen op papier bestaan en de Europese Commissie en de telecombranche nog een robbertje vechten over regulering en subsidies, pakt telecomtoezichthouder FCC het in de Verenigde Staten heel anders aan. De FCC heeft aangekondigd specifiek spectrum vrij te maken voor de ontwikkeling van 5G in het land. Hiermee worden de Verenigde Staten het eerste land ter wereld dat specifieke frequentieruimte beschikbaar stelt voor deze nieuwste mobiele technologie. Het gaat daarbij in het bijzonder om frequentieruimte in de 28 GHz-, de 37 GHz- en de 39 GHz-banden. Daarnaast stelt de toezichthouder ook frequentieruimte beschikbaar in de unlicensed 64-71 GHz-band.

Hogere frequenties bijzonder
Bijzonder is, aldus de FCC, is dat vooral frequentieruimte beschikbaar wordt gesteld in de hogere frequenties. Dit bevordert gevarieerd gebruik van deze frequenties, zoals voor mobiele breedband. Daarnaast zal het nieuwe beschikbare spectrum gewoon binnen alle andere gebruikte frequenties worden geplaatst, zodat geen enkele frequentie specifiek voor een enkele technologie wordt gebruikt. Dit betekent aldus de FCC, dat er geen speciale frequenties zijn voor 3G, 4G of 5G. Het spectrum moet op de beste manier worden gebruikt. Tot slot stelt de FCC dat er wel spectrum caps zijn ingesteld, hoewel zij daar niet echter voorstander van zijn. Dit doen zij omdat tot nu toe nog geen duidelijke consensus bestaat over 5G, zoals standaarden en welke diensten zullen worden aangeboden.

Testprojecten opgezet
Min of meer tegelijkertijd is aangekondigd dat de Amerikaanse overheid een onderzoeksproject in het leven roept, het Advanced Wireless Research Initiative (AWRI), voor het opstarten van de technologische ontwikkeling van 5G in de Verenigde Staten. Dit project heeft een waarde van maar liefst 400 miljoen dollar. Het project moet op korte termijn een aantal pilotprojecten voor test-5G-infrastructuur in vier grote steden in de VS. Welke steden dit zijn, is nog niet bekend. Ongeveer 350 miljoen van dit bedrag wordt in fundamenteel onderzoek gestopt voor projecten op het gebied van geavanceerde draadloze technologie. Deze moeten worden ontwikkeld van proof-of-concept naar echte testprojecten. Daarnaast wordt nog eens extra 85 miljoen dollar in publiek-private samenwerkingstrajecten gestopt. De telecombranche springt ook bij, verschillende bedrijven hebben inmiddels hun medewerking aangekondigd. Zij gaan zich voornamelijk richten op de technische implementatie van de testprojecten in de vier steden, leveren specifieke hard- en software en testplatforms. Onder de deelnemende bedrijven bevinden zich natuurlijk de grote mobiele operators als AT&T, Sprint, Verizon, T-Mobile USA, maar ook fabrikanten als HTC en Samsung, mobile hardwarespecialisten als Nokia en andere specialisten als Qualcomm, Commscope, Oracle en Juniper Networks.

Advertenties