Strategy Analytics: 5G genereert nieuwe diensten en aanbieders

20 juli 2016

5GDe komst van 5G is belangrijk voor de komst van nieuwe ‘disruptive’ diensten en daarmee ook nieuwe aanbieders op de wereldwijde telecommarkt. Dit concluderen de marktspecialisten van Strategy Analytics in een recent rapport. Toch zal 4G/LTE ook nog lange tijd, naast 5G, een belangrijke mobiele technologie blijven.

In hun rapport constateren de marktexperts dat de komst van 5G betekent dat nieuwe ‘disruptive’ diensten binnen korte tijd op de markt komen. Volgens de experts gaat het hierbij vooral om ‘as-a-service’-diensten. Tegelijkertijd gaan ook nieuwe aanbieders, die deze 5G-diensten ontwikkelen en leveren, speciaal op de 5G-markt de concurrentie aan met de traditionele telecomaanbieders. Hierdoor gaat er, aldus het rapport, een duidelijke verschuiving optreden. Het gaat hierbij dan om zogenoemde Digital Virtual Network Operators (DVNO’s) die verder voortborduren op de huidige MVNO’s.

Gebruik speciale mogelijkheden
De nieuwe aanbieders zullen vooral gebruikmaken van de nieuwe technologische mogelijkheden van 5G en deze gebruiken om diensten op de markt te brengen. De experts zien vooral network slicing als heel belangrijk hiervoor. Deze technologie wordt vooral toegepast om aan de specifieke behoeften van eindgebruikers op het gebied van netwerk provisioning tegemoet te komen.  Met network slicing wordt de capaciteit van het netwerk in stukken opgedeeld om verschillende diensten gelijktijdig te leveren. Dit is vooral handig om verschillende diensten aan uiteenlopende zakelijke sectoren te kunnen bieden. Ook kunnen de diensten via meerdere logische netwerken worden verdeeld. Binnen een 5G-netwerk kunnen zo voor elke dienst afzonderlijke policies, volgens vereisten op het gebied van latency, veiligheid en capaciteit, worden ingeregeld. Eindgebruikers worden dan weer beter bediend.

4G/LTE blijvertje
De onderzoekers stellen ten slotte dat 4G/LTE voorlopig als technologie nog een blijvertje is. Ook voor LTE-Advanced en WiFi zullen voorlopig nog naast 5G blijven worden gebruikt. Deze technologie kan volgens Strategy Analytics nog volop worden gebruikt naast 5G. Bovendien zullen deze technologieën nog veel gaan bijdragen aan de evolutie van 5G en 5G-diensten, zo besluit het rapport.

Advertenties