Parks Associates: Mondiale mobiele data blijft sterk toenemen

18 juli 2016

5G-2-e1450953934722-770x285De groei van het mondiale mobiele datagebruik blijft maar toenemen, stellen de experts van Parks Associates in een recent onderzoek. Vooral gebeurt dit buiten traditionele volwassen markten als West-Europa en Noord-Amerika.

Uit het onderzoek van de marktexperts blijkt dat de omzet uit mobiel datagebruik tussen 2015 en 2020 wereldwijd flink blijft stijgen. In 2015 werd een mondiale omzet van 386 miljard dollar gerealiseerd, in 2020 moet dit 630 miljard zijn. De meeste groei wordt gerealiseerd buiten traditionele markten als West-Europa of Noord-Amerika en vooral de Verenigde Staten. Volgens de experts wordt de groei van de omzet gerealiseerd in de regio Azië & Pacific en andere opkomende markten. De specialisten stellen dat consumenten in volwassen markten juist meer van mobiel datagebruik af willen en daardoor vaker alternatieven als WiFi omarmen. Alleen WiFi-abonnementen worden voor hen daardoor interessanter.

IoT als alternatieve inkomstenbron

Veel mobiele operators kijken nu naar de lucratieve markt van het Internet of Things (IoT) om de teruglopende inkomsten uit smartphone-data op te vangen. Wel stellen de experts dat dit voor mobiele operators grote uitdagingen met zich meebrengt. Op hun netwerken moeten zij de belangen van consumenten en van zakelijke, industriële toepassingen als het IoT in balans zien te houden. Dit betekent dat zij duidelijke veranderingen in hun netwerkarchitectuur moeten brengen, van radio access tot core netwerkfunctionaliteit. Dit geeft weer wel de mogelijkheid om in het IoT gespecialiseerde mobiele operators als SIGFOX en Ingenu om marktaandeel op de IoT-markt te verwerven. Mobiele operators moeten daarom, aldus Parks Associates, zich gaan aanpassen. Bijvoorbeeld door hun op hardware gebaseerde netwerken om te vormen naar op software gebaseerde netwerken en meer op basis van cloudomgevingen implementeren. Op deze manier kunnen zij het beste beantwoorden aan de eisen die de markt gaat stellen.

Ontwikkeling 5G
De onderzoekers keken ook naar de ontwikkeling van 5G. Tegen 2020 verwachten zij dat er wereldwijd 17,2 miljoen 5G-abonnementen in gebruik zijn. Vooral in volwassen markten als de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, China, Australië en een aantal grote industriële landen in West-Europa. Wel zullen veel mobiele operators een moeilijke weg te gaan hebben als het gaat om een goede uitrol van 5G. Belangrijk is dat er snel unaniem gerespecteerde 5G-standaarden komen, zodat mobiele operators duidelijk kunnen werken aan de verandering van hun netwerkstructuur. Dit terwijl zij ook op het zelfde momnet klanten richting de IoT-markt moeten leiden. Kortom: er is nog veel werk voor mobiele operators aan de winkel, aldus de experts.

Advertenties