GSMA: Toegang tot mobiel internet kan nog steeds groeien

15 juli 2016

De toegang van menseGSMA-global-connectivity-index-770x285n tot mobiel internet neemt wereldwijd nog steeds toe. Dit stellen de experts van telecombrancheorganisatie GSMA in hun recent gepresenteerde landelijke overzicht van mobiele internettoegang. Toch zijn er wereldwijd nog veel mensen zonder mobiele internettoegang.

In hun net verschenen overzicht Mobile Connectivity Index stelt de brancheorganisatie dat op dit moment wereldwijd, op basis van cijfers over 2015, meer dan 3 miljard mensen mobiel toegang tot het internet hebben. Dit is ongeveer 44 procent van de totale wereldbevolking. Ongeveer een derde van deze mobiele eindgebruikers krijgt mobiele toegang via een 2G-netwerk. Ongeveer twee derde heeft mobiele toegang via een 3G-netwerk of via LTE. Vooral ontwikkelde landen scoren hoog op de index. Australië voert met 84,7 procent van de bevolking die toegang heeft tot mobiel internet de lijst aan. De Verenigde Staten noteren 82,6 procent en het Verenigd Koninkrijk 81,7 procent.

Reden tot bezorgdheid
Ondanks dat steeds meer mensen toegang krijgen tot mobiel internet, uit de GSMA wel enige bezorgdheid. Ongeveer 56 procent van de totale wereldbevolking heeft volgens de cijfers geen toegang. Dit zijn ongeveer 4,16 miljard mensen. Dit ondanks dat ongeveer 2,5 miljard mensen of 34 procent van de wereldbevolking binnen mobiele internetdekking leeft, maar geen mogelijkheid heeft voor toegang. Daarnaast leven nog eens 1,6 miljard mensen of 22 procent van de wereldbevolking buiten een gebied met mobiele internetdekking. De minste mensen met mobiele internetdekking wonen in Niger. Hier heeft slechts 15,1 procent van de bevolking toegang. Onderaan de lijst staan nog meer Afrikaanse landen.

Nederlandse situatie
Uit het onderzoek valt ook de Nederlandse situatie goed te destilleren. Met een score van 84,4 bevindt ons land zich duidelijk in de mondiale top. Het percentage mobiele internetverbindingen of de penetratie ligt in Nederland op 106,05 procent. Voor de mobiele toegang tot het internet heeft 99 procent van de bevolking de mogelijkheid om dit via 3G/4G te doen.

Schermafbeelding 2016-07-14 om 09.39.30

Advertenties