Home > Branchenieuws, Nederland, Onderzoek, Telecomstandaarden, Unified Communications, Vaste telefonie, Zakelijke markt > Markt vaste zakelijke communicatiesystemen heeft lange levenscyclus

Markt vaste zakelijke communicatiesystemen heeft lange levenscyclus

13 juli 2016

vaste_telefonieDe Nederlandse markt voor zakelijke vaste communicatiesystemen kent een lange levenscyclus. Dit constateert een recent onderzoek van de analisten van Computer Profile. Leverancier Avaya levert de meeste vaste communicatiesystemen aan het Nederlandse bedrijfsleven.

 

In het onderzoek onder 7.500 Nederlandse bedrijven keken de analisten naar de marktverdeling van de zakelijke communicatiemarkt, vooral PABX-systemen, in het Nederlandse bedrijfsleven. Deze vaste communicatiesystemen kennen een relatief lange levenscyclus. De gemiddelde leeftijd van de huidige aangetroffen installaties is ongeveer 8 jaar en een maand, aldus het onderzoek. Bedrijven doen dus langer met hun communicatiesystemen. Opvallend is wel dat leveranciers die in de afgelopen jaren veel systemen hebben verkocht, een lagere gemiddelde leeftijd kennen.

Avaya meest verkochte leverancier
Uit het onderzoek blijkt dat leverancier Avaya de meest voorkomende leverancier is in Nederland als het gaat om vaste communicatiesystemen. Ruim 18 procent van de respondenten met 50 of meer werknemers heeft een communicatietoepassing van deze leverancier. De leveranciers Mitel en Unify volgen op een tweede en derde plaats met respectievelijk 16 en 13 procent marktaandeel. De top vijf leveranciers bestaat veder uit Cisco en KPN. Ook bij het aantal extensies komt Avaya, met een percentage van ruim 20 procent van alle zakelijke extensies, als eerste uit de bus. Vorig jaar noteerde deze leverancier nog een percentage van 28 procent marktaandeel. Cisco, vanwege een relatief grotere penetratie bij grotere bedrijven, neemt op dit gebied de tweede plaats in, gevolgd door Mitel. KPN is de nummer vier, vooral doordat via de telecomoperators systemen van andere leveranciers, zoals Avaya, Alcatel-Lucent en Mitel, worden geleverd. Uiteindelijk kan worden geconstateerd dat op de langere termijn, Mitel als enige partij terrein lijkt te winnen. Avaya, Samsung, Panasonic en Alcatel-Lucent blijven stabiel en Unify, KPN en Philips verliezen terrein.

Schermafbeelding 2016-07-11 om 12.38.37

Aanwezigheid in marktsegmenten
Tot slot keken de specialisten ook nog naar de aanwezigheid in de verschillende marktsegmenten. Avaya en Cisco, beiden 38 procent marktaandeel, zijn sterk vertegenwoordigd onder de in Nederland werkzame multinationals. KPN heeft in dit segment 6 procent marktaandeel. Binnen het grotere midden- en kleinbedrijf komen de systemen van Unify bovengemiddeld vaak voor; met een percentage van 19 procent. Mitel scoort het beste in het publieke domein.

Advertenties