Gartner: Mondiale telecomuitgaven dalen

13 juli 2016

phone-918633_960_720Volgens de marktspecialisten van Gartner gaan de mondiale uitgaven aan telecomdiensten, het grootse segment binnen de totale mondiale IT-uitgaven, dit jaar omlaag. De totale wereldwijde uitgaven aan IT blijven ook stagneren.

 

In hun tussentijdse rapport over de mondiale uitgaven aan IT, op basis van de cijfers van het laatste kwartaal, constateren dat de uitgaven het belangrijkste segment binnen de mondiale IT-markt, de telecommarkt, weer rode cijfers schrijft. Zij verwachten dat voor heel 2016 de mondiale uitgaven aan telecom met 1,4 procent ten opzichte van 2015 dalen naar in totaal 1,38 biljard dollar. Vooral in de regio’s Oost-Europa, West-Europa en Noord-Amerika dalen dit jaar de uitgaven. Belangrijkste reden hiervoor zijn prijsoorlogen en verminderd gebruik. Hiervan hebben in principe alle markten last. Positief is dat de communicatiemarkt in Japan met 8,3 procent groeit. De meeste uitgegeven dollars zijn in Groot-China met 8,3 miljard dollar.

Schermafbeelding 2016-07-11 om 17.53.51

Andere trends

De specialisten signaleren verder dat 2016 het jaar is dat er een grote digitale transitie plaats gaat vinden. Vooral door de opkomst van het Internet of Things (IoT). Bedrijven gaan hiervoor besparen op kosten en veel apparatuur omzetten naar digitale initiatieven, zoals SaaS in plaats van softwarelicenties, VoLTE in plaats van mobiele telefonie en digitale assistenten in plaats van echte mensen. Op deze manier sparen ze geld, kunnen hun processen versimpelen en binnen korte tijd processen uitrollen.

Totale IT-uitgaven
Tot slot keken de onderzoekers van Gartner ook nog naar de totale markt voor IT-uitgaven. Zij verwachten dat de mondiale uitgaven aan IT in 2016 in totaal 3,41 biljard gaan bedragen. Wel positief is dat in het afgelopen kwartaal nog een negatieve groei van 0,5 procent werd verwacht. De bijstelling komt vooral door koersverschillen. Hoewel de cijfers al berekend waren voor de uitslag van het Brexit-referendum, verwachten de experts nu dat de uittreding van het Verenigd Koninkrijk een negatief effect zal hebben op de totale mondiale IT-uitgaven.

Advertenties