ACM: Aantal beschikbare 06-nummers flink onder druk

12 juli 2016

p6handsonhero620wmHet aantal beschikbare 06-nummers komt in Nederland steeds meer onder druk te staan en blijft slinken. Dit stelt telecomtoezichthouder Autoriteit Consument & Mark (ACM) in een recent rapport. Operators moeten strikter worden in het gebruik van 097-nummers.

Uit de meest recente Schaarsterapportage van de telecomtoezichthouder blijkt dat het aantal beschikbare mobiele nummers, vooral de 06-nummers, sterk blijft slinken. Inmiddels zijn er in totaal 54,4 miljoen 06-nummers uitgegeven of 90,8 procent van de totale beschikbare voorraad. Ook blijkt uit het onderzoek dat de uitgifte van het aantal vaste nummers vorig jaar licht is toegenomen. Het percentage nam toe van 23,9 naar 24,4 procent. De ACM geeft aan dat deze groei voornamelijk komt doordat veel bedrijven nummers aanvragen voor zakelijke telecomdiensten uit de cloud.

infographic-beschikbaarheid-06-nummers

Achterstand 097-uitgifte bij operators
Van de toezichthouders mogen 06-nummers alleen worden uitgegeven voor mobiele telefonie. Andere mobiele toepassingen , zoals bijvoorbeeld voor toepassingen rondom het Internet of Things (IoT) moeten een twaalfcijferig 097-nummer krijgen. De ACM constateert dat telecomaanbieders nog achterlopen met het alloceren van deze nummers voor mobiele diensten die niet met mobiel bellen te maken hebben. Hiervoor mogen ze van de toezichthouder geen 06-nummers meer verstrekken. De ACM gaat hier dit jaar strikt op toezien.

Mobiele netwerkcodes
De telecomtoezichthouder geeft in zijn Schaarsterapportage nog verder aan dat ook de druk op de mobiele netwerkcodes (MNC) hoog blijft. Voor het aanbieden van mobiele diensten hebben operators deze MNC’s nodig. De codes bepalen of een bepaalde simkaart toegang tot het netwerk kan krijgen.  Zij kunnen daarbij nu toegang vragen tot de code van een andere aanbieder of er een bij de ACM aanvragen. De ACM heeft de beschikking over tweecijferige en driecijferige codes. Inmiddels zijn all tweecijferige uitgegeven en gaat de toezichthouder over tot het tweecijferig uitgeven van de overige codes. Zo worden, aldus de ACM,  storingen voorkomen. Wel kan dit leiden tot het oplopen van het tekort aan MCN’s. Wanneer deze op zijn, kan Nederland bij de International Telecommunications Union (ITU) een nieuwe landencode aanvragen,. Dan kunnen wel driecijferige nummers zonder risico op storingen worden uitgegeven. In totaal zijn er dan 1000 nieuwe MCN’s beschikbaar.

Advertenties