Antennebureau: LTE-antennes nu in de meerderheid

6 juli 2016

4g-mast-2-2De meeste antennes voor mobiele diensten in Nederland zijn nu LTE-antennes. Dit stelt het Antennebureau in zijn maandoverzicht over de maand mei van dit jaar. Daarnaast constateert de toezichthouder dat de veldsterkte van de antennes binnen de Europese normen vallen.

 

In totaal telt Nederland nu 41.950 antennes voor mobiele diensten. In de maand mei nam het aantal antennes toe met 260. Hiervan waren er 7 antennes voor GSM900-diensten, 23 antennes voor UMTS of 3G en maar liefst 231 voor LTE. Het aantal antennes voor de GSM1800-frequentie daalde met 1.

LTE-antennes meest aanwezig
Uit de totalen blijkt dat de meeste mobiele antennes nu LTE-antennes zijn In totaal zijn er van deze soort 14.608 antennes actief. Het aantal UMTS-antennes komt met 13.940 op de tweede plaats. GSM is duidelijk minder vertegenwoordigd, met 8.703 GSM1800- en 4.699 GSM900-antennes actief.

Veldsterktes in orde
Het Antennebureau heeft ook onlangs onderzoek gedaan naar de veldsterkte van antennes voor mobiele diensten. Hiermee wilde de toezichthouder onderzoeken of de sterkte van de antennes een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. Uit verschillende metingen op negen openbare plaatsen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe blijkt dat de veldsterktes benden de blootstellinglimieten blijven. Tijdens de tests werden alle elektromagnetische signalen gemeten, zoals die van mobiele telefonie, radio, televisie en WiFi.

Advertenties