Vodafone CEO: Meer consolidatie in Europese telecommarkt

5 juli 2016

Consolidation-ServiceDe komende jaren zet de consolidatie van de Europese telecommarkt zich verder voort. Dit is de stelling van Vodafone Group CEO Vittorio Colao in een recent interview met de Irish Times. Volgems hem is deze consolidatie het beste voor iedereen.

 

In het interview, gehouden voordat het resultaat van het Britse referendum over de EU-brexit bekend werd, stelt de CEO van een van Europa’s grootste mobiele operators dat de consolidatie op de Europese telecommarkt zich voorlopig doorzet. Volgens de CEO bestaat er een grote behoefte aan sterkere en grotere operators op de Europese telecommarkt. Vooral omdat deze grote telco’s, in tegenstelling tot de huidige, vaak landelijk opererende operators, flink kunnen investeren in nieuwe netwerken. Op deze manier worden, aldus Calao, veel meer nieuwe diensten mogelijk en is een dergelijke consolidatie dus voor iedereen interessant. Hij verwacht dat er in de nabije toekomst drie tot vier pan-Europese telecomoperators ontstaan. Zijn uiteindelijke ideaal is dat in iedere Europese markt uiteindelijk er maar maximaal drie keuzemogelijkheden zijn.

colao_2263499b
Meer glasvezel
In hetzelfde vraaggesprek met de Irish Times peilt de CEO van de Vodafone Group ervoor dat er in Europa meer glasvezel wordt uitgerold. Hij veracht dat in de toekomst eindgebruikers niet alleen breedband, televisie en mobiele diensten afnemen van een operator, maar dat zij die netwerken ook gebruiken voor hun wearables en bijvoorbeeld hun met het internet verbonden auto’s. Hiervoor moet Europa zich in zijn ogen ontdoen van de conventionele kopernetwerken die zijn gelegd door voormalige monopolisten. Volgens hem gebeurt het overal over het continet dat de bestaande traditionele telecomoperator oude technologie gebruikt; opgewaardeerd koper. Wat hij wil is echter de aanleg van concurrerende glasvezelnetwerken en het creëren van een gigabit-maatschappij.

Meer aandacht toezichthouders
Hij vindt dan ook dat de afzonderlijke toezichthouders meer aandacht moeten besteden aan het ontwikkelen van glasvezelnetwerken in de afzonderlijke markten. Als de toezichthouder niet voor meer concurrentie zorgt, dan zullen volgens de CEO van Vodafone Group investeringen ook uitblijven. Volgens hem moeten ze dit beter in het achterhoofd houden.

Advertenties