Ovum: 5G groeit hard na lancering in 2020

4 juli 2016

5G-currency-money-770x285De adoptie van 5G als de nieuwe mobiele standaard gaat vanaf 2020 razend hard verlopen. Dit stellen de Britse marktexperts van Ovum in een recent onderzoek. Dit ondanks alle onzekerheid die nog over deze technologie bestaat.

Vanaf de eerste uitrol van commerciële 5G-toepassingen in 2020, gaan de consultants er in hun rapport vanuit dat de adoptie snel gaat verlopen. Aan het einde van 2021 zullen er volgens hen wereldwijd ongeveer 24 miljoen 5G-abonnees zijn voor zowel mobiele als vaste breedbanddiensten via 5G.  Aan het einde van dit jaar zullen er in totaal wereldwijd 20 markten zijn waar 5G als dienst wordt aangeboden. De regio’s Noord-Amerika en Azië zullen gezamenlijk meer dan 40 procent van het aantal 5G-abonnementen vertegenwoordigen. Europa zal dan een marktaandeel van meer dan 10 procent hebben. De rest komt voor rekening van het Midden-Oosten en Afrika. De meerderheid van het aantal 5G-abnonnementen concentreert zich, aldus Ovum, in landen als de Verenigde Staten, Japan, China en Zuid-Korea. Dit komt doordat operators in deze landen nu al vergevorderde plannen hebben voor de uitrol van 5G-diensten.

Mobiele breedband voornaamste toepassing
De experts verwachten dat 5G voornamelijk wordt ingezet voor het leveren van uitgebreide verbeterde mobiele breedbandtoepassingen. Daarnaast zullen ook vaste breedbandtoepassingen deze mobiele technologie gaan gebruiken, vooral in de Verenigde Staten. Pas op de langere termijn zal 5G gebruikt gaan worden voor andere toepassingen, zoals het Internet of Things (IoT) en bedrijfskritische communicatieverbindingen. Deze verbindingen zullen nog niet worden ondersteund door de gestandaardiseerde 5G-diensten in 2021.

Onzekerheid nog troef

De specialisten van Ovum houden in hun voorspelling nog wel een slag om de arm als het gaat om hoe de uitrol en adoptie van 5G de komende jaren gaat verlopen. Volgens hen zijn er veel onzekerheden, maar ook positieve ontwikkelingen. In ieder geval gaan de experts ervan uit dat deze nieuwe mobiele technologie een grote impact gaat hebben.

Advertenties